Śliwki na cieście z kruszonką dla dzieci

Ostatnio dzieliłam się przepisem na jabłecznik, który idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.Teraz przyszła pora na śliwki na cieście z kruszonką. Śliwki miałam akurat w domu ponieważ moja mama kupiła je podczas ostatnich odwiedzin. Właściwie miały to być śliwki do pojedzenie przez tatę, ale wyszło tak, że rodzice wyjechali a śliwki zostały.

śliwki na cieście z kruszonką

Nie podaje śliwek na surowo córce ponieważ ostatnio miała z tego powodu małe problemy z brzuszkiem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego długo się nie zastanawiając postanowiłam wykorzystać je, aby śliwki na cieście z kruszonką. Śliwki po obróbce termicznej nie powodują u mojej córki rewolucji żołądkowych.

Moja córka pewnie jak większość dzieci uwielbia słodkie przekąski, zna jednak smak tylko zdrowych słodyczy dla dzieci, wykonanych na bazie pełnowartościowych produktów. Wszystkie zdrowe przekąski, które jej proponuje bardzo jej smakują. Czasem zastanawiam się jak zareagowałaby na zwykłe ciasto?. Wolę jednak nie ryzykować i w okresie kiedy kształtują się nawyki żywieniowe mojej córki czyli do 3 roku życia nie podawać jej niepotrzebnie niezdrowych produktów, które sama wyeliminowałam ze swojej diety.

Zdrowe słodycze dla dzieci – przepis na śliwki na cieście z kruszonką:

Przeznaczenie:

Ciasto nadaje się dla dzieci już w 7 miesiącu życia, ale ze względu na obecność cukru kokosowego w przepisie czyli substancji słodzącej lepiej podawać je dziecku po 12 miesiącu życia, oczywiście nie w dużych ilościach.

Składniki:

  • 75 gram mąki kukurydzianej
  • 75 gram mąki ziemniaczanej
  • 35 gram mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 70 gram cukru kokosowego
  • 90 g oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 15 śliwek węgierek

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp wszystkie mąki, olej, cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia.
  • Ciasto dokładnie zagnieć, przykryj folią i włóż do lodówki na 45 minut.
  • Formę o średnicy 14 cm posmaruj dokładnie tłuszczem, ja zrobiłam to olejem kokosowym, którego użyłam do wypieku.
  • Podziel ciasto na dwie równe połowy i jedną z nich wyłóż spód blaszki.
  • Śliwki przekrój na pół wyjmij pestkę następnie pokrój w ćwiartki
  • To jak układasz śliwki na cieście, jest bardzo ważne.
  • Śliwki wyłóż na ciasto układając je bardzo ciasno, tak, żeby nie zostawiać, żadnej przestrzeni między nimi.
  • Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp śliwki.
  • Ciasto  piecz w 180°C przez około 35 minut, aż się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *