Zazwyczaj, kiedy planujemy urlop, dzień przed wyjazdem moja lodówka świeci pustką. Tak też było dzisiaj. Nie lubię wyrzucać jedzenia, w związku z tym za nim wyjedziemy, nie robię nowych zakupów i staram się do maksimum wykorzystać wszystko, co mam w domu. Dzisiaj planowałam przygotować na obiad rybę, ale okazało się, że w lodówce mam duże ilości niewykorzystanej włoszczyzny, więc postanowiłam zmienić plany. W czasach studenckich często na obiad przygotowywałam makaron z warzywami i przyprawą do gulaszu i poszłam tym tropem. Udało mi się wyczarować naprawdę pyszny szybki obiad dla dzieci z makaronu i warzyw, przyprawiony czosnkiem, tymiankiem i słodką papryką. Córka chętnie zajadała obiad. W przerwie między kęsami masowała się po brzuszku, mówiąc „mniam mniam”, co było dla mnie największą pochwałą.

Szybki obiad dla dzieci z makaronu i warzyw
Przeznaczenie:
Danie daje się dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia. Jeśli podajesz danie niemowlakowi poniżej 9 miesiąca, warto drobniej pokroić makaron i warzywka.
Jeśli stosujesz metodę BLW, danie możesz podać w takiej samej formie jak dorosłym.
Kiedy moja córka była jeszcze niemowlakiem, zazwyczaj odkładałam odrobinę dania dla córki z naszego obiadu i dopiero przyprawiałam resztę obiadu solą. Mniej więcej od 11 miesiąca córka jadła już dania lekko przyprawione solą, w mojej kuchni jest jej jednak naprawdę niewiele.
Składniki:
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g makaronu pełnoziarnistego, u mnie orkiszowy
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę z nakładką do gotowania na parze.
- Obierz marchewkę i pietruszkę, następnie pokrój w talarki i podgotuj na parze przez około 10 minut.
- W międzyczasie na patelnie wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, pokrój cebulę w kostkę, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmażaj wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj tymianek, paprykę słodką i sól (u dzieci poniżej roku możesz pominąć) podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
- Na patelnię dodaj podgotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Warzywa duś na patelni, aż będą miękkie, albo do czasu, aż ich twardość będzie Ci odpowiadać. Jeśli danie podajesz małemu dziecku, lepiej, żeby był bardziej miękkie.
- Ugotuj makaron pełnoziarnisty według zaleceń producenta i dodaj do warzyw na patelni. Wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 5 minut.
Jeśli podobał Ci się mój przepis , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Spróbowałam i muszę stwierdzić, że smakuje bardzo dobrze
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
A jak to jest z tymi smażonymi potrawami u małych dzieci? Syn ma już 1,5 roku i do tej pory jedyne co jadł smażone to naleśniki czy placuszki, ale smażone na suchej patelni. Chciałabym zrobić tą potrawę, ale obawiam się reakcji brzuszka na smażone :/
To danie nie jest raczej typowo smażone. Tylko podduszone.
Moja córka, mimo że ma już prawie 4 lata, nadal nie jada smażonych potraw tak jak reszta naszej rodziny. Chyba że wspomniane przez Panią placki czy naleśniki.
Wystarczy, że ugotuje Pani warzywa na parze i obtoczy w oliwie z przyprawami i cebulką, które wcześniej mogą się dusić pod przykryciem na oliwie na bardzo małym ogniu (indukcja 2-3).
To jest blog, który trzyma wysoki poziom! Znajduję tutaj różnorodne treści, z których wynoszę wiele cennych informacji. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych miejsc w sieci – świetnie się go czyta i zawsze się czegoś nowego dowiaduję!