Bezglutenowe babeczki kokosowe dla dzieci

Zdrowe słodycze to zdecydowanie mój konik kulinarny. Uwielbiam przygotowywać słodkie przekąski dla mojej rodziny, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Bardzo często, wymyślam nowe przepisy na bazie produktów, które znajduje niewykorzystane w lodówce. Ostatnio została mi resztka mleczka kokosowego na bazie, którego dzień wcześniej przygotowywałam warzywne curry, w związku z tym postanowiłam, przygotować z niego pyszne bezglutenowe babeczki kokosowe dla dzieci z polewą czekoladową przygotowaną na bazie daktyli i gorzkiej czekolady.

Bezglutenowe babeczki kokosowe dla dzieci

Babeczki na mleczku kokosowym oprócz tego, że są bezglutenowe, nie zawierają również nabiału, w związku z tym nadają się dla dzieci z nietolerancją laktozy.

Bezglutenowe babeczki kokosowe dla dzieci

Przeznaczenie:

Muffinki na mleku kokosowym można podawać w małej ilości dzieciom powyżej roku, ponieważ mają w składzie syrop klonowy oraz czekoladę.

Składniki:

  • pół szklanki mleczka kokosowego o zawartości kokosa 65%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki kasztanowej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczek prawdziwej wanilii
  • ¼ szklanki mleka owsianego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 6 daktyli suszonych
  • 4 łyżki mleczka koksowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Do posypania babeczek:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, następnie, daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 30 minut.
  • Po tym czasie odlej z daktyli wodę.
  • W misce zmieszaj, mleczko kokosowe, mąkę kasztanową, mąkę kukurydzianą, jajko, mleko owsiane, wanilie, proszek do pieczenia, syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy.
  • Olej kokosowy rozpuszczam zazwyczaj w małym naczyniu żaroodpornym w rozgrzewającym się piekarniku.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Nie ma potrzeby używania robota.
  • Ciasto nakładaj łyżką stołową do papilotów mniej więcej do ¾ wysokości, następnie włóż babeczki do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Upieczone babeczki wyjmij i ostudź.
  • Podczas gdy babeczki będą się studzić, zajmij się, przygotowaniem kremu czekoladowego.
  • Do małego garnuszka włóż 4 łyżki mleczka kokosowego, 2 kostki gorzkiej czekolady oraz daktyle.
  • Wszystko razem podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, następnie zblenduj wszystko na jednolity krem.
  • Na wystudzone babeczki nałóż krem czekoladowy i posyp wiórkami kokosowymi.

2 thoughts on “Bezglutenowe babeczki kokosowe dla dzieci”

  1. Witam 🙂 A ma Pani przepis na wspomniane curry warzywne i czy można podawać je niemowlakowi 10 miesięcznemu? Pozdrawiam

    1. Tak oczywiście.
      Podsyłam link z przepisem: https://mamprzepis.pl/wegetarianskie-curry-dla-dzieci-z-pieczonymi-ziemniakami/
      Podawałam to curry córce, kiedy miała 11 miesięcy. Danie jest dość łagodne. Jeśli pominie Pani sól w przepisie, można je podać dziecku 10-miesięcznemu. Kiedy córka miała 11 miesięcy, dodawałam odrobinę soli morskiej do dań, był to jednak niewielkie ilości, ponieważ sama nie używam za dużo soli w kuchni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *