Sałatka z awokado, ogórka i koperku

Na naszym Wielkanocnym stole w tym roku hitem okazał się bezglutenowy Mazurek z kajmakiem z daktyli oraz sałatka z awokado, ogórka i koperku, na którą przepis dzisiaj Wam tu podrzucam. Ta szybka w wykonaniu sałatka sprawdzi się idealnie, jako dodatek do obiadu, czy kolacji.

Sałatka z awokado, ogórka i koperku

Tutaj znajdziecie przepis na wspominany bezglutenowy mazurek z kajmakiem z daktyli.

Sałatka z awokado, ogórka i koperku

Przeznaczenie:

Taką sałatkę można podać dziecku po ukończeniu roku, ponieważ dressing, który dodałam do sałatki zawiera miód.

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado Hass
  • 1 mały pęczek koperku
  • garść roszponki
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ogórka obierz ze skórki, wydrąż pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do miski, następnie obierz awokado i również pokrojone w kostkę wrzuć do miski.
  2. Do miski dodaj posiekany drobno koperek i garść roszponki.
  3. Teraz czas na dressing. Do małego słoiczka włóż wszystkie składniki na dressing i potrząsaj energicznie do połączenia wszystkich składników. Polej dressingiem na sałatkę i gotowe.

Jeśli podoba Ci się moja sałatka z awokado, ogórka i koperku …

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *