Ryby chodź zdrowe, niewystarczająco często lądują na talerzu mojej córki. Ciągle nad tym ubolewam, ale niestety nie mam zbyt dobrego dostępu do dobrej jakości ryb. Mimo to od czasu do czasu zdarza mi się przyrządzać rybę, ponieważ chcę, aby córka miała z nimi styczność i poznawała smaki różnych gatunków, tak aby w przyszłości jej dieta nie była monotonna. Dzisiaj u nas na obiad ryba po grecku z puree ziemniaczanym dla dzieci, którą przyrządziłam dla całej mojej rodziny.

Moja córka nie za bardzo przepada za smakiem ryb innych niż łosoś. Uwielbia za to wszystko, co pomidorowe, w związku z tym ryba po grecku okazała się świetnym sposobem na to, aby do jej diety przemycić trochę białej ryby. Jako dodatek do ryby po grecku dla dzieci przygotowałam puree ziemniaczane i obiad wyszedł wyśmienity. Córka zjadła wszystko ze smakiem i domagała się dokładki.
Ryba po grecku dla dzieci z puree ziemniaczanym
Przeznaczenie:
Danie nadaj się dla dziecka już po 7 miesiącu. Teraz kiedy podaję rybę po grecku półtorarocznej córce, dodaje do niej odrobinę soli morskiej, wcześniej tego nie robiłam. Brak soli nie wpływa znacząco na smak potrawy. Już jakiś czas temu przy okazji przyrządzania bakłażana w sosie pomidorowym przekonałam się, że dania z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego nie potrzebują dosalania.
Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowanie obiadu dla dwóch osób dorosłych i jednego małego dziecka.
Składniki:
- 250 g białej ryby u nas dorsz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szczyptasoli himalajskiej
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 150 ml wody (Ilość wody w dużej mierze zależy od wielkości garnka, którego używasz do gotowania warzyw. Woda powinna, lekko zakryć warzywa. Jeśli jednak po ugotowaniu warzyw uznasz, że jest jej za dużo, odlej odrobinę wody)
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój drobno w kostkę, następnie marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i duś przez 3 minut na małym ogniu.
- Do cebuli dodaj pozostałe warzywa i duś kolejne 3 minuty, następnie dodaj ziele angielskie i liści laurowy. Zalej warzywa wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Rybę dopraw solą (u dzieci powyżej roku) i podziel na mniejsze kawałki. Obtocz w mące kukurydzianej i posmaruj dokładnie rozpuszczonym masłem klarowanym. Rybę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
- Upieczoną rybę przełóż do garnka z warzywami i przykryj warzywami, tak aby ryba przeszła ich smakiem.