Staram się aby posiłki, które przygotowuje dla mojej córki były różnorodne. Dbam o to aby w każdym tygodniu na talerzu mojego dziecka można było znaleźć zarówno makaron, kaszę, ryż czy ziemniaki. Pulpety z kurczaka dla dzieci w sosie pomidorowym to szybki obiad, który świetnie sprawdzi się jeśli masz ochotę przygotować na obiad dla dziecka danie z ziemniakami.
Ziemniak to warzywo często niedoceniane przez rodziców traktowany w diecie dziecka na równi z pszennym makaronem czy białym ryżem. Okazuje się jednak, że odpowiednio przygotowany ziemniak bogaty jest w wiele wartości odżywczych. Ma więcej witaminy C niż jabłko czy dynia i jest dobrym źródłem magnezu i potasu.
Najwięcej wartości mają ziemniaki pieczone lub ugotowane na parze. Pulpety w sosie pomidorowym to danie, które podaje z pieczonymi ziemniakami.
Kupuję zawsze ziemniaki ekologiczne i piekę je bez soli wysmarowane ekologicznym olejem rzepakowym.
Kurczaka w sosie pomidorowym – przepis dla dorosłych:
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml przecieru pomidorowego
- łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek
- Nastaw piekarnik na 180 C. Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ziemniaki olejem rzepakowym, włóż do piekarnika i piecz około 40 minut.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, 60 gram pokrojonego kurczaka odłóż do miseczki (patrz w części modyfikacja dla niemowlaka – pierś z kurczaka w sosie pomidorowym)
- Pierś z kurczaka smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka.
- Na patelnię dodaj przecier pomidorowy i przyprawy
- Gotuj sos na słabym ogniu 5 minut pod przykryciem.
- Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.
Propozycja podania:
brokuł / fasolka szparagowa
Modyfikacja dla niemowląt – pulpety z kurczaka dla dzieci w sosie pomidorowym
Dodatkowe składniki:
- żółtko
- kawałek białej bułki
Przygotowanie:
- Bułkę namocz w wodzie. Zmiel 60 gram odłożonej piersi z kurczaka. Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę i połowę żółtka. Wszystko razem wymieszaj i uformuj pulpety.
- Pulpety dodaj na patelnię i smaż z resztą mięsa z kurczaka.
- Usmażone pulpety wyjmij z patelni, pokrój na kawałeczki i zalej 2 łyżkami sosu z patelni.
- Do sosu z mięsem dodaj drobno pokrojone pieczone ziemniaki i zielone warzywa.