Migdałowy deser dla niemowląt z nektarynką

W tym tygodniu udało mi się kupić ekologiczne nektarynki i z nich postanowiłam przygotować migdałowy deser dla niemowląt z nektarynką. Zależy mi na tym, aby córka ciągle poznawała nowe smaki i spożywała jak najwięcej pełnowartościowych produktów. Staram się również przygotowywać posiłki z ekologicznych produktów, niestety różnorodność takich produktów jest ograniczona. Dlatego, jeśli zauważę, że w sklepie pojawia się nowy produkt ekologiczny, od razy go kupuję i próbuje przygotować z niego posiłek dla córki.

Migdałowy deser z nektarynką dla niemowląt

Sezon na nektarynki trwa krótko, dlatego będę teraz starała się przemycać je do wielu deserków i drugich śniadań. Owoce nektarynki bogate są w wiele witamin tj. C, A, B czy E, dodatkowo są świetnym źródłem beta-karotenu.

Do przygotowania deseru użyłam migdałów, które są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i są bogate wiele innych wartości odżywczych.

Jeśli chcesz przygotować coś innego z dodatkiem nektarynki, zobacz mój przepis na placki z nektarynką.

Migdałowy deser dla niemowląt z nektarynką

Przeznaczenie:

Deser nadaje się dla dzieci po 7 miesiącu, które mają już do diety wprowadzony jogurt naturalny.

Składniki:

  • 1 nektarynka
  • pół banana
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu
  • 4 migdały

Przygotowanie:

  • Nektarynkę umyj i obierz ze skórki.
  • Nektarynkę, banana i jogurt wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  • W specjalnym pojemniku do rozdrabniania, dokładnie zmiel migdały na proszek. Możesz do tego użyć również młynka do kawy lub moździerza.
  • Sproszkowane migdały oraz cynamon dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *