Obiad dla dziecka niejadka – przepisy zdrowe i sprawdzone!

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepisy na obiad dla dziecka niejadka, które są szybkie w przygotowaniu, zdrowe i co najważniejsze smakują większości dzieci! Świadomość żywieniową należy budować u dziecka już od najmłodszych lat, dając przykład na to, jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie zdrowego człowieka. Z doświadczenia jednak wiem, że z tą świadomością i przykładem rodziców bywa różnie, dlatego dzisiaj chciałabym Wam polecić propozycję posiłków dla dzieci bazujące na starych i lubianych przez dzieci przepisach obiadowych tylko w nieco odmienionej o wiele zdrowszej wersji.

Obiad dla niejadka - przepisy zdrowe i sprawdzone!

1. Obiad dla dziecka niejadka – coś na wytrawnie

Dzieci bardzo chętnie sięgają po różnego rodzaju kotlety czy paluszki rybne, a jeśli na talerzu znajdą się dodatkowo frytki i ketchup to już nic więcej im do szczęścia nie potrzeba!
Te dania w klasycznej wersji nie są zbyt zdrowe, ale dzisiaj podpowiem Ci, jak je przygotować, żeby stały się zdrowe!

1. Zdrowe paluszki rybne

Paluszki rybne, które proponuje, nie mają nic wspólnego z tymi sklepowymi, zawierającymi ogromną ilość niewiadomego pochodzenia panierki i tłuszczu.

Przygotowuje je z dobrej jakości polędwicy z dorsza i panierki na bazie bardzo zdrowych płatków owsianych oraz sera typu parmezan. Moje paluszki nie są również smażone tylko pieczone w piekarniku. Przepis na zdrowe paluszki rybne znajdziesz tutaj.

Zdrowe przepisy dla dzieci na obiad
Dużo ryby, mało panierki, takie paluszki są zdrowe!

2. Kotlety z piersi z kurczaka

Kotlety z kurczaka to kolejny przepis, który jest chętnie zjadany przez dzieci na obiad. Kotleciki z mojego przepisu są podobnie jak paluszki rybne pieczone i obtoczone w panierce z płatków owsianych i sera typu parmezan. Do ich przygotowania używam zawsze dobrej jakości mięsa z ekologicznego chowu. Przepis na zdrowe kotlety z piekarnika znajdziesz tutaj.

Jeśli do paluszków rybnych i kotletów dodamy pieczone frytki z batatów lub ziemniaków i ketchup z dobrym składem (ja polecam szczególnie ten) wszyscy będą zadowoleni.

2. Obiad dla dziecka niejadka – zupa

1. Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to danie, które chyba najczęściej występuje w restauracyjnym menu dla dzieci. Większość dzieci zjada zupę pomidorową ze smakiem (Moja córka też zjadała, ale już nie zjada. Podobno nie lubi.).

Aby ograniczyć mięso w diecie mojej rodziny, swoją zupę pomidorową przygotowuje na wywarze jarzynowym. Przepis na naszą ulubioną zupę pomidorową znajdziesz tutaj. Zamiast zwykłego białego makaronu lub białego ryżu, zupę podaję zawsze ze złożonymi węglowodanami np. z brązowym ryżem, pełnoziarnistym makaronem orkiszowym, kaszą jaglaną lub domowymi kluseczkami kładzionymi z mąki z pełnoziarnistej samopszy (mąkę możesz kupić tutaj).

4. Makaron z sosem pomidorowym

Co jeszcze kochają dzieci? Oczywiście makaron z sosem pomidorowym!

Odpowiednio przygotowany sos pomidorowy jest bardzo zdrowy, ale ja nie byłabym sobą, gdybym do sosu nie dodała jeszcze jakiegoś innego warzywa. Żeby ukryć dodatek nowego warzywa, miksuje sos na jednolitą masę, tak, aby nowe warzywo było w sosie niewyczuwalne.

Moja córka najbardziej lubi ten sos pomidorowy z bakłażanem oraz ten z cukinią i serkiem mascarpone.

Makaron z sosem pomidorowy obiad dla dzieci
Ulubiony sos pomidorowy z bakłażanem

1. Obiad dla dziecka niejadka – coś na słodko

Kolejne przepisy obiadowe, które często smakują dzieciom to dania podane na słodko. Sprawdzają się zazwyczaj wszelkiego rodzaju naleśniki, racuszki, placuszki czy pierogi.

Te dania w klasycznej wersji są przygotowane na bazie białej mąki pszennej i białego cukru. Dostarczają dziecku kalorii, ale są bardzo ubogie w wartości odżywcze.

Jeśli jednak odpowiednio zmodyfikujemy te dania i dodamy do nich zdrowe cukry, będą to dania zdrowe i pełnowartościowe!

Co proponuje?

1. Placuszki z cukinii, podane na słodko z dżemem truskawkowym

Zamiast klasycznych placków, podajcie dziecku placki z cukinii. Jeśli zetrzesz placki na tarce o bardzo drobnych oczkach (np. na tarce do parmezanu np. takiej), gwarantuje, że cukinia w plackach będzie całkowicie niewyczuwalna.

Takie placki można przygotować z mieszanki mąk ziemniaczanej i kukurydzianej (wersja bezglutenowa) lub mieszanki mąk z samopszy i owsianej. Przepis na placki znajdziesz tutaj.

Dżem, którego używasz do placków, powinien być bez cukru, polecam ten i ten.

2. Pancakes z dyni

Naleśniczki polane syropem klonowym to danie rodem z amerykańskich bajek i filmów. Ja również szykuje takie pyszne placki dla mojej rodziny, ale na bazie zdrowszych mąk i z dodatkiem puree z dyni (jak zrobić puree z dyni pisałam tutaj), które sprawia, że pancakes są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze! Przepis na placki dyniowe znajdziecie tutaj!

3. Kluski z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i idealnie nadaje się dla dzieci. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, czy na słodko zamiast klasycznej kaszki manny. Jeśli jednak Wasze dziecko nie przepada za kaszą jaglaną, na jej bazie możecie przygotować pyszne kopytka. Przepis na kopytka z kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.

4. Pierogi leniwe z dodatkiem dyni

Pierogi leniwe, które proponuje, są bezglutenowe i przygotowane z dodatkiem puree z dyni. Dynia jest w pierogach niewyczuwalna. Dziecko zjada pierogi ze smakiem, nawet nie wiedząc, że znajduje się w nich jakieś warzywo! A jak wiadomo warzyw w diecie dziecka nigdy nie za wiele! Tu znajdziesz przepis na pierogi leniwe z dynią.

A tu pierogi leniwe z dynią

Naleśniki owsiane z miodem i cynamonem cejlońskim

Podstawą tych naleśników są płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe. Naleśniki są naprawdę wyjątkowo smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne naleśniki. Przepis na nasze ulubione naleśniki znajdziesz tutaj.

Zamiast cukru dodaj do nich miód i posyp cynamonem cejlońskim (dlaczego koniecznie cejlońskim, możesz przeczytać w tym wpisie)

Takie małe zmiany w klasycznych często lubianych przez dzieci przepisach, sprawią, że te dania staną się naprawdę zdrowe i pełnowartościowe.

Co na obiad dla dziecka niejadka? – mała rada na koniec!

Zmiany w znanych i lubianych daniach wprowadzaj powoli. Tak, aby stopniowo przyzwyczaić dziecko do nieco odmienionej formy znanej potrawy. Naleśniki przygotuj najpierw z mieszanki mąk pszennej i owsianej stopniowo eliminując całkowicie mąkę pszenną na rzecz zdrowszych mąk.

Kiedy szykujesz sos z bakłażanem, na początku dodaj małą ilość tego warzywa i stopniowo zwiększaj. Tym sposobem dziecko przyzwyczai się do nowych smaków, nie zauważając różnicy w smaku ulubionej potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *