Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka i starszaka

Za nim ograniczyłam w kuchni mięso do minimum, większość zup przygotowywałam na wywarze mięsno-warzywnym, który traktowałam jako bazę do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Od pewnego czasu staram się serwować mięso tylko razy w tygodniu. Przywiązuje również dużą wagę do jakości mięsa i kupuje tylko to pochodzenia ekologicznego. Przez ograniczenie w kuchni mięsa przestałam również gotować klasyczne wodniste zupy. Nie miałam pomysłu jak przygotować klasyczną zupę bez mięsa, które zawiera w sobie tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że zupa nam smakuje. Na szczęście z pomocą przyszła moja mama, której pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka, jest wyjątkowo pyszna.

Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka

Kiedy szykuje krem warzywny, zawsze wcześniej lekko podsmażam warzywa na oliwie z oliwek, często również dodaje do nich mascarpone, które jest dość tłuste. Dzięki temu moje zupy kremy, mimo że nie zawierają mięsa, są smaczne.

Wiedziałam już, że muszę do zupy dodać jakiś tłuszcz, nie wiedziałam tylko jaki. Poprosiłam mamę, żeby podała mi przepis na swoją zupę. Najpierw powiedziała, że nie ma żadnego przepisu, robi się ją jak zwykłą pomidorówkę, ale ja wiedziałam, że musi się coś w tym przepisie kryć.
Okazało się, że miałam rację. Moja mama, przygotowując zupę, dodaje do niej masło, które jest kluczowe dla jej smaku. Jeśli nie dodamy masła, zupa nie wyjdzie, będzie jałowa i bez smaku.

Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka

Przeznaczenie:

Ze względu na sól morską w składzie zupa pomidorowa nadaję się dla dzieci powyżej roku. Jeśli jednak nie doprawisz zupy solą, możesz podać ją dziecku na początku rozszerzania diety czyli mniej więcej po 7 miesiącu, kiedy wprowadzisz już do diety dziecka nabiał.

Składniki:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki (bez karagenu)
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora (część biała)
  • 1 mała cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • klika ziarenek pieprzu czarnego
  • sól morska do smaku u dzieci poniżej roku możesz pominąć, ja dodawałam odrobinę.
  • mały pęczek drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz ze skórki i wrzuć do garnka.
  2. Zalej warzywa wodą, tylko w takiej ilości, żeby zalać dokładnie warzywa.
  3. Wywar gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, czyli około 45 minut. Następnie do garnka dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, masło, posiekany drobno koperek i wszystko wymieszaj.
  4. Gotuj przez około 10 minut.
  5. Na sam koniec do zupy dodaj śmietanę kremówkę. Kiedy zupa się zagotuje wyłącz zupę i zdejmij z palnika.
  6. Zupę pomidorową podawaj z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym lub brązowym ryżem.

2 thoughts on “Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka i starszaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *