Testowanie nowych pomysłów na kolację dla dziecka w dalszym ciągu trwa u mnie w najlepsze. Mini pizza z cukinii to kolejna kolacja dla dziecka, którą postanowiłam wypróbować. Wspominałam w poprzednich postach, że córka od pewnego czasu mogłaby jeść na kolację tylko chleb żytni maczany w oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Wszystko byłoby ok, gdyby oprócz tego zjadała ser lub warzywa. Niestety, kiedy tylko zobaczy chleb, nie chce niczego innego, a ja nie mogę pozwolić na to, żeby jej dieta stała się monotonna, tym bardziej że w okresie zimowym, jeszcze bardziej musimy uważać, na to, co jemy, ponieważ to głównej mierze od jelit zależy nasza odporność.

Cukinia to warzywo, które córka bardzo lubi. Serwuje jej cukinię w różnych postaciach i zawsze z apetytem ją zjada. Sos pomidorowy to również coś, za czym córka przepada. Mimo że, nie chce zjadać sera jako dodatek do kanapek, kiedy zaproponuje jej ser w formie tartej, również jej to nie przeszkadza. Mini pizzę przygotowałam na bazię, domowego ketchupu, który często szykuje dla córki jako dodatek do pieczonych warzyw lub frytek z batatów.
Ilość składników w przepisie wystarcza na porcję dla rocznego dziecka. Jeśli tak jak ja lubisz zjadać kolację z dzieckiem, potrój liczbę składników, a uzyskasz porcję dla dziecka i siebie.
Mini pizza z cukinii – idealna kolacja dla dzieci
Przeznaczenie:
Danie nadaje się już dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzony do diety nabiał. Pieczona cukinia jest mięciutka i poradzą sobie z nią dzieci już na początku rozszerzania diety. Jeśli danie podajesz dziecku poniżej roku, do sosu pomidorowego nie musisz dodawać cukru kokosowego.
Składniki:
- 1 cukinia około 100 gram
- 10 g sera koziego
- 1 mały ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka wody
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- 10 g parmezanu
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i pokrój na plasterki o grubości 1 cm.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W małej miseczce zmieszaj koncentrat, olej i wodę, następnie przypraw cukrem kokosowym i odrobiną ziół.
- Plastry cukinii posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i posyp odrobiną tartego parmezanu.
- Piecz w piekarniku około 12 minut.
- Dwie minuty przed końcem na wierzch cukinii wyłóż po kawałeczku sera koziego.
- Mini pizze z cukinii podawaj same lub z kawałkiem chleba żytniego.