Mini pizza z cukinii – idealna kolacja dla dzieci

Testowanie nowych pomysłów na kolację dla dziecka w dalszym ciągu trwa u mnie w najlepsze. Mini pizza z cukinii to kolejna kolacja dla dziecka, którą postanowiłam wypróbować. Wspominałam w poprzednich postach, że córka od pewnego czasu mogłaby jeść na kolację tylko chleb żytni maczany w oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Wszystko byłoby ok, gdyby oprócz tego zjadała ser lub warzywa. Niestety, kiedy tylko zobaczy chleb, nie chce niczego innego, a ja nie mogę pozwolić na to, żeby jej dieta stała się monotonna, tym bardziej że w okresie zimowym, jeszcze bardziej musimy uważać, na to, co jemy, ponieważ to głównej mierze od jelit zależy nasza odporność.

Mini pizza z cukinii

Cukinia to warzywo, które córka bardzo lubi. Serwuje jej cukinię w różnych postaciach i zawsze z apetytem ją zjada. Sos pomidorowy to również coś, za czym córka przepada. Mimo że, nie chce zjadać sera jako dodatek do kanapek, kiedy zaproponuje jej ser w formie tartej, również jej to nie przeszkadza. Mini pizzę przygotowałam na bazię, domowego ketchupu, który często szykuje dla córki jako dodatek do pieczonych warzyw lub frytek z batatów.

Ilość składników w przepisie wystarcza na porcję dla rocznego dziecka. Jeśli tak jak ja lubisz zjadać kolację z dzieckiem, potrój liczbę składników, a uzyskasz porcję dla dziecka i siebie.

Mini pizza z cukinii – idealna kolacja dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaje się już dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzony do diety nabiał. Pieczona cukinia jest mięciutka i poradzą sobie z nią dzieci już na początku rozszerzania diety. Jeśli danie podajesz dziecku poniżej roku, do sosu pomidorowego nie musisz dodawać cukru kokosowego.

Składniki:

  • 1 cukinia około 100 gram
  • 10 g sera koziego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • 10 g parmezanu

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i pokrój na plasterki o grubości 1 cm.
  2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  3. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W małej miseczce zmieszaj koncentrat, olej i wodę, następnie przypraw cukrem kokosowym i odrobiną ziół.
  4. Plastry cukinii posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i posyp odrobiną tartego parmezanu.
  5. Piecz w piekarniku około 12 minut.
  6. Dwie minuty przed końcem na wierzch cukinii wyłóż po kawałeczku sera koziego.
  7. Mini pizze z cukinii podawaj same lub z kawałkiem chleba żytniego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *