Mini pizza z cukinii – idealna kolacja dla dzieci

Testowanie nowych kolacji w dalszym ciągu trwa u mnie w najlepsze. Mini pizza z cukinii to kolejna kolacja dla dziecka, którą postanowiłam wypróbować. Wspominałam w poprzednich postach, że córka od pewnego czasu mogłaby jeść na kolację chleb żytni maczany w oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Wszystko byłoby ok, gdyby oprócz tego zjadała ser lub warzywa pomidorki lub ogórka. Niestety kiedy tylko zobaczy chleb nie chce niczego innego, a ja nie mogę pozwolić na to, żeby jej dieta stała się tak monotonna tym bardziej, że w okresie zimowym jeszcze bardziej musimy uważać na to co jemy ponieważ to od jelit zależy nasza odporność.

Mini pizza z cukinii

Cukinię córka bardzo lubi ponieważ serwuje jej ją w różnych postaciach i zawsze z apetytem ją zjada. Sos pomidorowy to również coś za czym córka przepada. Mimo, że nie chce zjadać sera jako dodatek do kanapek, kiedy zaproponuje jej ser w formie tartej również jej to nie przeszkadza. Mini pizzę przygotowałam na bazię, domowego ketchupu, który często szykuje dla córki jako dodatek do pieczonych warzyw lub frytek z batatów.

Ilość składników w przepisie wystarcza na porcję dla 1,5 rocznego dziecka Jeśli tak jak ja lubisz zjadać kolację z dzieckiem potrój liczbę składników 😊 a uzyskasz porcję dla dziecka i siebie.

Mini pizza z cukinii – idealna kolacja dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaje się już dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzony do diety nabiał. Pieczone cukinie są mięciutkie i poradzą sobie z nią dzieci już na początku rozszerzania diety. Jeśli danie podajesz dziecku poniżej roku do sosu pomidorowego nie musisz dodawać cukru kokosowego.

Składniki:

  • 1 cukinia około 100 gram
  • 10 gram sera koziego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • 5 gram parmezanu

Przygotowanie:

  • Cukinię umyj i pokrój na plasterki o grubości 1 cm.
  • Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  • W między czasie przygotuj sos pomidorowy. W małej miseczce zmieszaj koncentrat, olej i wodę, następnie przypraw cukrem kokosowym i odrobiną ziół.
  • Plastry cukinii posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i posyp odrobiną tartego parmezanu.
  • Piecz w piekarniku około 12 minut. 2 minuty przed końcem na wierzch cukinii wyłóż po kawałeczku sera koziego.
  • Podawaj same lub w z kawałkiem chlebka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *