Komosa ryżowa z warzywami korzeniowymi i kurkumą

Kolejna kolacja dla dziecka, która na stałe zagościłam w jadłospisie mojej córki to komosa ryżowa z warzywami korzeniowymi i kurkumą.  Jedyne co musimy zrobić, aby przygotować to danie to, wrzucić wszystkie składniki do garnka i pozwolić kolacji powoli się gotować.

Komosa ryżowa z warzywami korzeniowymi i kurkumą

W ostatnim poście przepisowym wspominałam, że od pewnego czasu jestem na etapie testowania nowych pomysłów na kolację dla dziecka. Kolacje, które do tej pory serwowałam córce, trochę się jej znudziły. Nie chcę, aby dieta mojej córki była monotonna, dlatego staram się cały czas, wymyślać nowe pomysły na kolacje dla dziecka, które będą smaczne i przede wszystkim zdrowe. Zdecydowanie nie jestem fanką, podawania dziecku codziennie na kolację kanapki. Wiem jednak, że nie każdy ma czas na spędzanie długich godzin w kuchni, dlatego staram się, aby dania, które proponuje na moim blogu były szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Komosa ryżowa od niedawna na stałe weszła do diety naszej rodziny. Jadałam ją kiedyś od czasu do czasu. Od kiedy jednak mam większą wiedzę na temat jej wartości odżywczych, staram się zastępować nią ryż, kiedy tylko mogę. Komosa w przeciwieństwie do kaszy gryczanej, nie ma aż tak wyrazistego smaku i z powodzeniem można ją wykorzystywać jako dodatek do dań obiadowych, jak i przyrządzać na słodko.

Komosa ryżowa z warzywami korzeniowymi i kurkumą

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci już po 7 miesiącu życia, które radzą sobie z konsystencją inną niż papki.

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • kawałek pora około 4cm
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki nieugotowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pora pokrój drobno i podsmaż krótko w garnku na maśle klarowanym.
  2. Warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Następnie dodaj warzywa do garnka z cebulą i porem i chwilę podsmaż.
  4. Do garnka z warzywami dodaj dwie łyżki surowej komosy ryżowej, wcześniej przelanej obficie na sitku wodą.
  5. Wszystko zalej przegotowaną wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż kasza będzie miękka.
  7. Pod koniec przypraw danie kurkumą, solą morską i odrobiną pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *