Domowy mus warzywno owocowy dla niemowląt

Od niedawna na podwieczorek córka znowu podobnie jak w okresie niemowlęcym zjada domowy mus warzywno owocowy. W okresie jesienno-zimowym plan dnia mojej 15 miesięcznej córki uległ małej zmianie. Córka co prawda od prawie 3 miesięcy śpi raz dziennie, ale na drzemkę chce się kłaść teraz później i szybciej jest zmęczona pod wieczór.

Domowy mus warzywno owocowy dla niemowląt

Po drzemce podawałam córce zazwyczaj trzy posiłki obiadek, podwieczorek i kolację. Wszystkie posiłki podawałam mniej więcej w 3 lub 2,5 godzinnych odstępach. Zawsze starałam się aby podwieczorek był lekką małą przekąską. Teraz kiedy córka je obiadek około 14.30 i kolacje około 18.30 mogłabym praktycznie nie podawać nic na podwieczorek. Nie chcę jednak, żeby w porze kolacji córka była wygłodniała, dlatego zawsze podaje jej małą zdrową przekąskę dla dzieci.

Żeby nie przekarmiać córki wróciłam do podawania na podwieczorek musów warzywno-owocowych. Kiedyś serwowałam córce kupne musy warzywno owocowe z tubki z ekologicznych owoców. W związku z tym, że bardzo ciężko dostać w sklepach musy warzywno owocowe w których składzie przeważają warzywa, a nie owoce, sama zaczęłam szykować musy dla córki. Kupne musy warzywno owocowe są bardzo drogie, więc wole sama przygotowywać je w domu tym bardziej, że nie jest to bardzo czasochłonne. Oczywiście zawsze w wózku mam parę kupnych przecierów owocowo warzywnych od tak na wszelki wypadek, w razie nagłego wypadu, ale trzymam je na awaryjne sytuacje.

Warzywem na bazie, którego przygotowuje musy warzywne dla dzieci to ekologiczna dynia Hokkaido i marchewka. A dokładnie puree z dyni lub marchwi. Takie puree warzywne przygotowuje wcześniej w większej ilości, dzielę na małe porcje i mrożę. Później wykorzystuje je do przygotowania placków, ryżu na mleku no i oczywiście musów warzywno owocowych.

Jak przygotować domowy mus z dyni?

  1. Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. Dynie razem ze skórką pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Ostudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj na jednolity mus.
  3. Mus podziel na małe porcje i zamroź. Moje porcje warzą zazwyczaj 60 gram.

Jak przygotować domowy mus z marchewki?

  • Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i piecz około 30 minut, aż  marchewka będzie miękka. Kawałki nie powinny być za małe.
  • Ostudzoną marchewkę zblenduj na jednolity przecier.
  • Mus podziel na małe porcje i zamroź.

Jak przygotować domowy mus warzywno owocowy?

Pojemniczek z dynią lub marchewką wyjmij z zamrażarki. Kiedy warzywo się rozmrozi dodaj do niego wybrane owoce i ugnieć widelcem, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i gotowe 😊

Poniżej zamieszczam przepisy na ulubione domowe musy warzywno owocowe dla niemowląt

Domowy mus warzywno owocowy z marchewki

1. Mus z dyni i banan

  • 50 gram puree z dyni
  • 30 gram banana

2. Mus z dyni, banana i mango

  • 50 gram puree z dyni
  • 25 gram banana
  • 25 mango

3. Mus z dyni banana i pieczonego jabłka

  • 50 gram puree z dyni
  • 25 gram banana
  • 25 jabłka pieczonego

Domowy mus warzywno owocowy z marchewki

1. Mus z marchewki i mango

  • 50 gram puree z marchewki
  • 50 gram mango

2. Mus z banana, marchewki i jabłka ala Kubuś

  • 50 gram puree z marchewki
  • 25 gram banan
  • 25 gram pieczonego jabłka

3. Mus z marchewki, banana i malin ala Kubuś

  • 50 gram puree z marchewki
  • 25 gram banan
  • 25 gram malin

4 thoughts on “Domowy mus warzywno owocowy dla niemowląt”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *