Od niedawna na podwieczorek córka znowu podobnie jak w okresie niemowlęcym zjada domowy mus warzywno owocowy. W okresie jesienno-zimowym plan dnia mojej 15 miesięcznej córki uległ małej zmianie. Córka co prawda od prawie 3 miesięcy śpi raz dziennie, ale na drzemkę chce się kłaść teraz później i szybciej jest zmęczona pod wieczór.
![Domowy mus warzywno owocowy dla niemowląt](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_20200910_172154-scaled-e1600166365525-1024x704.jpg)
Po drzemce podawałam córce zazwyczaj trzy posiłki obiadek, podwieczorek i kolację. Wszystkie posiłki podawałam mniej więcej w 3 lub 2,5 godzinnych odstępach. Zawsze starałam się aby podwieczorek był lekką małą przekąską. Teraz kiedy córka je obiadek około 14.30 i kolacje około 18.30 mogłabym praktycznie nie podawać nic na podwieczorek. Nie chcę jednak, żeby w porze kolacji córka była wygłodniała, dlatego zawsze podaje jej małą zdrową przekąskę dla dzieci.
Żeby nie przekarmiać córki wróciłam do podawania na podwieczorek musów warzywno-owocowych. Kiedyś serwowałam córce kupne musy warzywno owocowe z tubki z ekologicznych owoców. W związku z tym, że bardzo ciężko dostać w sklepach musy warzywno owocowe w których składzie przeważają warzywa, a nie owoce, sama zaczęłam szykować musy dla córki. Kupne musy warzywno owocowe są bardzo drogie, więc wole sama przygotowywać je w domu tym bardziej, że nie jest to bardzo czasochłonne. Oczywiście zawsze w wózku mam parę kupnych przecierów owocowo warzywnych od tak na wszelki wypadek, w razie nagłego wypadu, ale trzymam je na awaryjne sytuacje.
Warzywem na bazie, którego przygotowuje musy warzywne dla dzieci to ekologiczna dynia Hokkaido i marchewka. A dokładnie puree z dyni lub marchwi. Takie puree warzywne przygotowuje wcześniej w większej ilości, dzielę na małe porcje i mrożę. Później wykorzystuje je do przygotowania placków, ryżu na mleku no i oczywiście musów warzywno owocowych.
Jak przygotować domowy mus z dyni?
- Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. Dynie razem ze skórką pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
- Ostudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj na jednolity mus.
- Mus podziel na małe porcje i zamroź. Moje porcje warzą zazwyczaj 60 gram.
Jak przygotować domowy mus z marchewki?
- Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i piecz około 30 minut, aż marchewka będzie miękka. Kawałki nie powinny być za małe.
- Ostudzoną marchewkę zblenduj na jednolity przecier.
- Mus podziel na małe porcje i zamroź.
Jak przygotować domowy mus warzywno owocowy?
Pojemniczek z dynią lub marchewką wyjmij z zamrażarki. Kiedy warzywo się rozmrozi dodaj do niego wybrane owoce i ugnieć widelcem, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i gotowe 😊
Poniżej zamieszczam przepisy na ulubione domowe musy warzywno owocowe dla niemowląt
Domowy mus warzywno owocowy z marchewki
1. Mus z dyni i banan
- 50 gram puree z dyni
- 30 gram banana
2. Mus z dyni, banana i mango
- 50 gram puree z dyni
- 25 gram banana
- 25 mango
3. Mus z dyni banana i pieczonego jabłka
- 50 gram puree z dyni
- 25 gram banana
- 25 jabłka pieczonego
Domowy mus warzywno owocowy z marchewki
1. Mus z marchewki i mango
- 50 gram puree z marchewki
- 50 gram mango
2. Mus z banana, marchewki i jabłka ala Kubuś
- 50 gram puree z marchewki
- 25 gram banan
- 25 gram pieczonego jabłka
3. Mus z marchewki, banana i malin ala Kubuś
- 50 gram puree z marchewki
- 25 gram banan
- 25 gram malin
Hej wielkie dzięki za wpis dla nas !
Fajny artykuł, ciekawe porady.
Czy takie musy można wekować? Nie zepsują się? Nie mam miejsca w zamrażalniku 🙁
Myślę, że bez problemu można je zawekować 🙂