Maślany pudding z brązowego ryżu dla niemowląt

Dzisiaj postanowiłam przygotować córce na śniadanie maślany pudding z brązowego ryżu. Wykorzystałam resztę ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu. Maślany pudding wyszedł wyśmienicie. Był delikatny, kremowy i na szczęście posmakował mojej córce.

pudding z brązowego ryżu dla niemowląt

Od kiedy córka skończyła 11 miesięcy, spożywa śniadanie razem z nami i nie dostaje już samego mleka w butelce. Do tej pory córka próbuje pogodzić się z zaistniałą sytuacją i często nie chętnie zjada coś innego niż mleko.

Od pewnego czasu córka dostaje również do śniadania w kubku niekapku mleko modyfikowane typu junior, które nie jest tak smaczne i słodkie jak mleka następne przeznaczone dla dzieci do 1 roku życia. To mleko podobnie jak forma serwowanych śniadań również nie przypadło córce do gustu, dlatego staram się na śniadanie przygotowywać  posiłki, które naprawdę smakują mojej córce. Do posiłków, które przygotowuje, nie dodaje mleka krowiego, ani mleka modyfikowanego. Przygotowując ryż na mleku w różnych wariantach, dodaje do nich zawsze mleko roślinne. Mleka roślinne, które najbardziej smakują mojej córce to mleko owsiane, kokosowe i migdałowe.

Maślany pudding z brązowego ryżu dla niemowląt

Przeznaczenie:

Pudding nadaje się dla dzieci po 7 miesiącu. Jego kremowa konsystencja, będzie przystępna dla dzieci, które preferują potrawy o konsystencji papki i nie radzą sobie jeszcze dobrze z grudkami. Sprawdzi się również u tych dzieci, którym powoli chcemy zacząć wprowadzać mniej papkowate potrawy.

Składniki:

  • 3 ugotowane łyżki brązowego ryżu
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • napój migdałowy około 60 ml
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 daktyle suszone

Przygotowanie:

  • Do małego garnka wrzuć ugotowany wcześniej brązowy ryż, cynamon cejloński, prawdziwą wanilię, oraz daktyle i wszystko zalej mlekiem migdałowym.
  • Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż ryż wsiąknie część płynu
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj łyżeczkę masła i mieszaj do rozpuszczenia.
  • Wszystko delikatnie zmiksuj blenderem, tak aby zostało trochę grudek, mikser powinien zmielić tylko część ryżu.
  • Pudding podawaj sam lub w towarzystwie sezonowych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *