Maślany pudding z brązowego ryżu dla niemowląt

Dzisiaj postanowiłam przygotować córce na śniadanie maślany pudding z brązowego ryżu. Wykorzystałam resztę ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu. Maślany pudding wyszedł wyśmienicie. Był delikatny, kremowy i na szczęście posmakowało mojej córce.

pudding z brązowego ryżu dla niemowląt

Od 11 miesiąca życia córka spożywa śniadanie z nami i nie dostaje już samego mleka w butelce. Do tej pory próbuje pogodzić się z zaistniałą sytuacją i często nie chętnie zjada coś innego niż mleko.

Od pewnego czasu córka dostaje również do śniadania w kubku niekapku mleko modyfikowane typu junior, które nie jest tak smaczne i słodkie jak mleka następne przeznaczone dla dzieci do 1 roku życia.  To mleko podobnie jak forma serwowanych śniadań również nie przypadło córce do gustu, dlatego staram się na śniadanie przygotowywać  posiłki, które naprawdę smakują mojej córce. Do posiłków, które przygotowuje nie dodaje mleka krowiego ani mleka modyfikowanego. Robiąc ryż na mleku w różnych wariantach dodaje do nich mleko roślinne. Mleka roślinne, które najbardziej smakują mojej córce to mleko owsiane, kokosowe i migdałowe.

Poniżej przepis na maślany pudding z brązowego ryżu na mleku roślinnym dla niemowląt:

Składniki:

  • 3 ugotowane łyżki brązowego ryżu
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • napój migdałowy około 50 ml
  • łyżeczka ksylitolu
  • lyżeczka masła

Przygotowanie:

  • Do małego garnka wrzuć ugotowany wcześniej brązowy ryż, ksylitol, cynamon, wanilię i wszystko zalej mlekiem migdałowym.
  • Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż ryż wsiąknie część płynu
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj łyżeczkę masła i mieszaj do rozpuszczenia
  • Wszystko delikatnie zmiksuj blenderem, tak aby zostało trochę grudek, mikser powinien zmielić tylko część ryżu.
  • Pudding podawaj sam lub w towarzystwie sezonowych owoców

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *