Dzisiaj podzielę się przepisem na nasze kolejne ulubione ciasteczka kokosowo-migdałowe, którymi zajadamy się podczas naszych letnich spacerów. Szaleństwo spacerowe nadal trwa. Córka mogłaby przebywać poza domem cały czas i nie zapowiada się, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Dobrze, że jest lato i sama z przyjemnością spędzam czas poza domem. Pora podwieczorku zawsze wypada podczas drugiego spaceru, dlatego staram się przygotowywać przekąski, które można ze sobą zabrać i zjeść poza domem.

W drugiej połowie dnia nie podaje córce owoców, których zabranie ze sobą na spacer byłoby chyba najłatwiejszym rozwiązaniem. Nigdy nie podaje też córce gotowych ciastek z piekarni przygotowanych na bazie białej mąki i białego cukru, ponieważ uważam je za bezwartościowe.
Bardzo często sama przygotowuje różne ciastka lub pralinki z bakalii, które są pożywne i nie zawierają białego cukru. Staram się również, żeby przepis na przekąskę był prosty i szybki w wykonaniu. Wegańskie ciasteczka kokosowo-migdałowe podobnie jak ciasteczka amarantusowe z tego przepisu robi się bardzo szybko. Zdarza mi się, że przygotowuje je w 5 minut, kiedy córka obudzi się z drzemki i leży jeszcze w łóżeczku. Następnie wstawiam je do piekarnika i za nim córka skończy jeść obiadek, ciasteczka są już gotowe.
Ciasteczka kokosowo-migdałowe dla dzieci
Ciasteczka są wegańskie, dlatego sprawdzą się idealnie dla dzieci, które z powodu alergii pokarmowych nie mogą jeść jajek, nabiału czy glutenu.
Przeznaczenie:
Ciasteczka ze względu na syrop klonowy w składzie nadają się dla dzieci powyżej roku.
Składniki:
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki mleka owsianego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1łyżka oleju kokosowy
- szczypta wanilii
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i migdały wrzuć do miksera i zmiel na mąkę.
- Zmielone migdały i płatki wrzuć do miski, następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon i wanilię.
- Do suchych składników dodaj syrop klonowy, mleko owsiane i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj najpierw łyżką a później ręką.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ręką nakładaj ciasto uformowane w kulkę, którą lekką spłaszcz, aby stworzyć kształt ciasteczka.
- Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopniach przez około 17 minut.
- Ciasteczka wyjmij z piekarnika i wystudź.