Były już dyniowe gofry i babeczki, a teraz przyszedł czas na bezglutenowe placki dyniowe, które ostatnio królują na talerzu mojej córki podczas kolacji. Do ich przygotowania używam gotowego musu z dyni oraz mąki owsianej ich wykonanie jest dziecinnie łatwe i sprawdzają się również na wynos.

Poniższa ilość składników wystarczy na przygotowanie placków dyniowych dla dziecka. Jeśli chcecie przygotować placki dla jeszcze jednej osoby podwójcie liczbę składników.
Do przygotowania placków przyda Wam się mus z dyni, który możecie przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić. Jak przygotować mus z dyni możesz przeczytać w tym wpisie. Albo sklepowy mus (jak tak ostatnio robię, który możecie kupić tutaj.
Bezglutenowe placki dyniowe z mąki owsianej
Przeznaczenie:
Placki nadają się dla dla dzieci po 7 miesiącu życia, jeśli przygotowujesz placki dla dziecka poniżej roku pomiń proszek do pieczenia. Placki nie będą wtedy puszyste, nadal jednak będą pyszne.
Składniki:
- 100 g przecieru z dyni (używam tego)
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki owsianej (zawsze używam tej mąki)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski, następnie dokładnie wymieszaj.
- Placuszki smaż na suchej patelni na średnim ogniu ok. 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony.
Jeśli podoba Ci się mój przepis bezglutenowe placki dyniowe z mąki owsianej …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na bezglutenowe placki dyniowe z mąki owsianej , koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!