Za nim ograniczyłam w kuchni mięso do minimum, większość zup przygotowywałam na wywarze mięsno-warzywnym, który traktowałam jako bazę do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Od pewnego czasu staram się serwować mięso tylko razy w tygodniu. Przywiązuje również dużą wagę do jakości mięsa i kupuje tylko to pochodzenia ekologicznego. Przez ograniczenie w kuchni mięsa przestałam również gotować klasyczne wodniste zupy. Nie miałam pomysłu jak przygotować klasyczną zupę bez mięsa, które zawiera w sobie tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że zupa nam smakuje. Na szczęście z pomocą przyszła moja mama, której pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka, jest wyjątkowo pyszna.
![Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2020/11/zupapomidor-scaled-e1605279728780-1024x704.jpg)
Kiedy szykuje krem warzywny, zawsze wcześniej lekko podsmażam warzywa na oliwie z oliwek, często również dodaje do nich mascarpone, które jest dość tłuste. Dzięki temu moje zupy kremy, mimo że nie zawierają mięsa, są smaczne.
Wiedziałam już, że muszę do zupy dodać jakiś tłuszcz, nie wiedziałam tylko jaki. Poprosiłam mamę, żeby podała mi przepis na swoją zupę. Najpierw powiedziała, że nie ma żadnego przepisu, robi się ją jak zwykłą pomidorówkę, ale ja wiedziałam, że musi się coś w tym przepisie kryć.
Okazało się, że miałam rację. Moja mama, przygotowując zupę, dodaje do niej masło, które jest kluczowe dla jej smaku. Jeśli nie dodamy masła, zupa nie wyjdzie, będzie jałowa i bez smaku.
Pomidorowa bez mięsa dla niemowlaka
Przeznaczenie:
Ze względu na sól morską w składzie zupa pomidorowa nadaję się dla dzieci powyżej roku. Jeśli jednak nie doprawisz zupy solą, możesz podać ją dziecku na początku rozszerzania diety czyli mniej więcej po 7 miesiącu, kiedy wprowadzisz już do diety dziecka nabiał.
Składniki:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 l wody
- 40 g masła
- 50 ml śmietany kremówki (bez karagenu) lub serka mascarpone
- 4 marchewki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- kawałek pora (część biała)
- 1 mała cebula
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- klika ziarenek pieprzu czarnego
- sól morska do smaku u dzieci poniżej roku możesz pominąć, ja dodawałam odrobinę.
- mały pęczek drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Warzywa umyj i obierz ze skórki.
- Wodę zagotuj i wrzuć warzywa do garnka. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
- Wywar gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, czyli około 1 godzinę (wszystko zależy od wielkości warzyw).
- Następnie do garnka dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, masło, posiekany drobno koperek i wszystko wymieszaj.
- Gotuj przez około 10 minut.
- Na sam koniec do zupy dodaj śmietanę kremówkę lub jeśli jej nie masz serek mascarpone).
- Kiedy zupa się zagotuje wyłącz zupę i zdejmij z palnika.
- Zupę pomidorową podawaj z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym lub brązowym ryżem.
Musze zrobić , zupa wygląda apetycznie.
🙂 Polecam z całego serca 🙂
czy pani podawała rocznikowi 2 dania czy jedno? ciekawa jestem,bo w Polsce przyjęło się jeść 2 dania natomiast w innych krajach jest zawsze jedno…
Na początku podawałam dwa dania, ale głównie dlatego, że miałam dla córki zupkę i dostawała odrobinę naszego obiadu bez soli.
Później podawałam już tylko jedno danie. U nas obiad jest zawsze jednodaniowy i tak też jada moja córka 🙂