Szybkie w przygotowaniu obiady ze względu na małą ilość wolnego czasu są teraz u mnie mile widziane. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na pomidorowy makaron z bakłażanem, który jemy na obiad bardzo często. Kasza jaglana z warzywami w śmietanowo-pomidorowym sosie, ze względu na szybkość w przygotowaniu oraz przepyszny smak równie często ląduje na naszych talerzach.
Razem z moim mężem mięso jadamy maksymalnie dwa razy w tygodniu. Pozostałe obiady przygotowuje z warzyw i pełnoziarnistych dodatków, kasz makaronów i ryżu. Kiedy córka była niemowlakiem, mięso podawałam jej 5 razy w tygodniu z obawy przed niedoborami. Teraz kiedy ma 14 miesięcy podaje jej mięso tylko 3 razy w tygodniu i uważam, że jest to wystarczająca ilość.
Kasza jaglana z warzywami w sosie pomidorowym
Przeznaczenie:
Danie nadaje się dla dzieci po 7 miesiącu. Można je podać już na początku rozszerzania diety o grudkowate potrawy, ponieważ zarówno dobrze ugotowana kasza jaglana, jak i cukinia rozpływają się w ustach, co ułatwia dziecku przeżuwanie.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 70 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- olej rzepakowy
- opcjonalnie do posypania parmezan
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z olejem rzepakowym, duś około 2 minuty.
- W międzyczasie pokrój cukinie w kostkę i dodaj na patelnię.
- Obierz czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii i cebuli.
- Podsmażaj wszystko na średnim ogniu około 2 minuty.
- Zalej warzywa na patelni przegotowaną wodą taką ilością, aby przykryć delikatnie cukinię, wody nie może być za dużo. Dodaj przyprawy, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu 20 minut.
- Po 20 minutach, kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby otrzymać jednolity sos i duś jeszcze około 5 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną. Kaszę wrzuć na sitko i przepłucz dokładnie pod zimną bieżącą wodą. Dobrze przepłukana kasza będzie pozbawiona goryczy.
- Gotuj kaszę jaglaną według instrukcji producenta.
- Po odłożeniu porcji dla dziecka przypraw sos solą i pieprzem.
Kolejny świetny przepis. Córeczka dosłownie przy każdej łyżeczce się zachwycała. Ma prawie roczek. Dziękuję.
Super 🙂 Bardzo się cieszę, że córeczce posmakowało. Moja córeczka, też uwielbia to danie, z czego mój mąż nie jest za bardzo zadowolony, ponieważ nie przepada za kaszą jaglaną 😀
Mojemu synkowi też bardzo smakuje. Ma roczek. Będziemy próbować kolejnych dań🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje synkowi. Mam nadzieje, że również inne dania posmakują 😉
Co można dodać zamiast mascarpone?
Śmietanę 18%, śmietanę kremówkę lub jogurt. Jeśli danie ma być konsystencją i smakiem zbliżone do oryginału polecam kremówkę. Jeśli doda Pani jogurt danie będzie bardziej kwaśne.
Czy obiera Pani cukinię?
Nie obieram cukinii ze skórki.
Robię już 3x 🙂
Super, bardzo się cieszę 😉
Czy przecier pomidorowy jest własnej roboty? Jeśli nie, z jakiej firmy Pani używa?
Kupuj przecier w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Zazwyczaj kupuje ten Passata Włoska Przecier Pomidorowy 680g – Biologico Italiano
Czasem kupuje również przecier pomidorowy bio z Biedronki.
Dodaje Pani koncentrat pomidorowy czy przecier?
W tym przepisie koncentratu. Używam czasem przecieru wtedy nie dodaje do sosu wody tylko sam przecier około 300 ml.
Czyli jeśli używa Pani przecieru to zamiast zalać warzywa wodą na to 20 min, to zalewa od razu przecierem tak?
Tak zalewam od razu przecierem i gotuje pod przykryciem.
Czy cebulkę można zeszklić na maśle lub oliwa z oliwek będzie dobrym wyborem?
Masło klarowane najlepiej nadaje się do smażenia. Z tych dwóch rzeczy lepiej sprawdzi się oliwa z oliwek 🙂