Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Bardzo często eksperymentuje w kuchni i modyfikuje stare przepisy, żeby na talerzu mojej córki nie wiało nudą. W sezonie jesienno-zimowym przygotowując posiłki, często korzystam z marchewki lub dyni, dlatego właśnie na modyfikacji potraw na bazie tych składników teraz się skupiam. Dzieliłam się już z Wami przepisem na placki marchewkowe na słodko, tym razem chciałbym podzielić się nowym przepisem na placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka, które sprawdzą się idealnie na kolacje.

Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Kolacja to ważny posiłek w diecie małego dziecka. Powinna być lekkostrawna, ale też wystarczająco kaloryczna, tak aby głód nie wybudzał naszego dziecka w nocy.

Placki jogurtowe z marchewki, sprawdzą się przede wszystkim idealnie jako szybka kolacja na ciepło dla niemowlaka i małego dziecka. W plackach znajdziesz porcję nabiału, jajek, węglowodanów oraz wystarczająco dużą ilość warzyw i tłuszczów.

Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Przeznaczenie:

Placki z marchewki są bardzo miękkie, więc dziecko poradzi sobie z nimi już na początku rozszerzania diety. Kiedy podajesz je niemowlakowi, warto zadbać o to, aby marchewka na bazie, której przygotowujesz placki jogurtowo-marchewkowe była wystarczająco słodka, wtedy brak syropu klonowego nie będzie zauważalny.

Składniki:

  • 50 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie: jeśli marchewka nie jest wystarczająco słodka, możesz dodać pół łyżeczki syropu klonowego. Zazwyczaj tego nie robię, ponieważ placki serwuje z dżemem truskawkowym, który jest wystarczająco słodki.
placki z marchewki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja do przygotowania placków często wybieram tarkę do parmezanu, która robi z marchewki prawie papkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  3. Do marchewki dodaj mąkę, jajko, cynamon i jogurt, następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż placki na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Placki z marchewki podawaj z konfiturą truskawkową, przepis na konfiturę znajdziesz tu, dżemem truskawkowym z samych owoców lub polane syropem klonowym u dzieci powyżej roku.

Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

„Hela sama..” seria książek dla maluchów, które dla tworzę z myślą nie tylko o dzieciach, ale i o rodzicach!

Oprócz tego, że prowadzę bloga, jestem autorką serii książek dla dzieci „Hela sama… w której oprócz treści dla dzieci znajdziecie poradnik dla rodziców. Bo jeśli nie wiecie oprócz tego, że jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, jestem również, psychologiem.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o moich książkach i brać udział w rozdaniach książkowych, zachęcam Was do obserwowania mojego profilu na Instagramie!

14 thoughts on “Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka”

    1. Mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykła mąką pszenną, mąką pszenną pełnoziarnistą lub kasztanową.

  1. Totalny niewypał. Ciasto na placki bardzo mokre wyszło, nie dało się odwrócić na drugą stronę na patelni i trzeba było wyrzucić. Jedyna zmiana jaką dokonałam to zmiana mąki na orkiszowa pełnoziarnista. Ale czy to mogło być przyczyną?

    1. Przykro mi, że placki nie wyszły. Był okres, że przygotowałam je przynajmniej dwa razy w tygodniu i zawsze wychodziły. Wydaję mi się, że mąką nie jest tu problemem. Może placki, które Pani zrobiła był zbyt duże?
      Placki, które w większości składają się z warzyw i jajka, mają trochę inną konsystencję i ciężej się je przekręca, dlatego warto robić małe placki i smażyć je na średnim ogniu.

      1. Dokładnie tak. Kiedyś zrobiłam placki na maślance i wylałam je na całą patelnie…..to był dopiero niewypał. Człowiek się uczy całe życie.

        1. Użyłam mąki ziemniaczanej, serka homo i dodałam pół małego banana. Wyszły tak jak Pani. Czekam aż wystygną i młody będzie testował 🙂

    1. Tak oczywiście. Przy takim smażeniu warto dodać odrobinę tłuszczu do ciasta. np. 1 łyżeczkę rozpuszczonego masła klarowanego.

  2. Mąkę kukurydzianą zastąpiłam orkiszową a zamiast jogurtu użyłam serka waniliowego Bieluch. Mój dwulatek wyczyścił cały talerz w 5min 😊 polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *