Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na krem czekoladowy z awokado dla dzieci w wersji słodzonej bananem i syropem klonowym. Kremy z awokado w różnej formie serwuje mojej córce najczęściej na podwieczorek lub drugie śniadanie. Mimo że owoce staram się podawać córce najpóźniej do godziny 14:00, ponieważ enzymy trawienne są wtedy najbardziej aktywne, dla awokado robię wyjątek.
Awokado, mimo że jest owocem, zawiera bardzo mało cukrów prostych i jest bogate w tłuszcze nienasycone, potas, kwas foliowy oraz wiele innych witamin dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Niestety awokado nie każdemu smakuje i ze względu na jego specyfikę, nie jest to owoc słodki, który można dziecku podać do rączki, często jest w diecie dziecka pomijany.
Moja córka samego awokado też za bardzo nie toleruje, dlatego staram się dodawać awokado do różnych dań, tworząc posiłki z awokado, które najbardziej jej odpowiadają.
Awokado najczęściej serwuje córce na słodko w postaci pysznego kremu waniliowego lub właśnie czekoladowego. Oba przepisy na kremy z awokado są wyśmienite i bardzo smakują mojej córce. Można je podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.
1. Awokado dla dzieci w formie kremu czekoladowego z bananem:
Przeznaczenie:
Czekoladowy krem nadaje się dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na obecność kakao w składzie. Jeśli jednak zamiast kakao do kremu dodasz karob, krem z awokado będziesz mogła podać dziecku już po 7 miesiącu.
Składniki:
- 1/4 awokado
- 1/2 średniego banana (około 50 g)
- 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Awokado, banana, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
- Przełóż do miseczki. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Bardzo często krem posypuje zmielonymi migdałami, które ugniatam w moździerzu. Migdały zaczęłam dodawać do kremu kiedy córka skończyła 9 miesięcy.
Awokado dla dzieci w formie kremu czekoladowego z syropem klonowym:
Przeznaczenie:
Krem nadaje się dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na obecność syropu klonowego i kakao w składzie.
Składniki:
- 1/2 awokado
- 30 ml mleka roślinnego (najczęściej dodaje kokosowe lub owsiane)
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- opcjonalnie: zmielone na mąkę migdały
Sposób przygotowania:
- Awokado, mleko roślinne i kakao wrzuć do kielicha blendera. Wszystko zmiksuj na jednolity krem.
- Przełóż do miseczki. Dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać do kremu mielone migdały, tak jak wspominałam w przypadku pierwszego przepisu.
Czy można taki krem z awokado i bana podać rano np. jeszcze z innym owocem które już zna? Chce spróbować pierwszy raz podać awokado, tylko właściwie nie wiem z czym. Pasta jajeczna nie bardzo bo córka jeszcze słabo radzi dobie z gryzieniem… dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
Tak jak najbardziej. Rozumiem, że córka jest na początku rozszerzania diety? Ja podawałam czasem córce taki krem z awokado i banana na śniadanie z dodatkiem łyżki kaszki jaglanej lub owsianej holle, dzięki temu śniadanie było bardziej sycące. To musu warto dodać bardzo słodkiego banana, wtedy mus będzie smaczniejszy.
Właściwie to wprowadziłam córce już wszystkie sporne produkty (gluten, jajko itp.), ale mimo to ciagle miewa bóle brzuszka po niektórych produktach więc jestem czujna przy wprowadzaniu nowych, szczególnie na surowo. Ma 7,5 miesiąca i niektórzy twierdzą że awokado dopiero po 10 miesiącu ale wydaje mi się to przesadą. Też podaje owsiankę hollę więc napewno dodam do musu. Dziękuje za odpowiedz i napewno będę korzystać z Pani przepisów, bo są szybkie i smaczne. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że przepisy Pani odpowiadają 🙂 Również uważam, że wprowadzanie awokado po 10 miesiącu to przesada. To zwykły owoc. Najnowsze zalecenia pozwalają wprowadzać nowe produkty do diety w takiej kolejności jakiej chce rodzic 🙂