Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci, które w ostatnim czasie piekę bardzo często. Słodkie i pyszne ciasteczka to coś, co w okresie zimowym lubimy zjadać najbardziej na podwieczorek całą naszą rodziną. To, że nie podaje córce przetworzonych słodyczy pełnych konserwantów, szkodliwych substancji, białego cukru i mąki nie oznacza, że słodycze nie lądują na talerzu mojej córki. Owszem lądują i to wcale nie tak rzadko. Są to jednak praktycznie zawsze moje wypieki, pełne wartościowych produktów.

Uważam, że wręcz niewskazane jest, aby rodzice całkowicie eliminowali zdrowe cukry z diety dziecka, ponieważ są mu podobnie jak inne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju. Poza tym dziecko, które nie je w ogóle słodyczy, w końcu się z nimi zetknie i mogą okazać się dla niego bardzo kuszące.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci
Przeznaczenie:
Zdrowe ciasteczka owsiane ze względu na czekoladę i cukier kokosowy w składzie nadają się dla dzieci po 12 miesiącu życia.
Składniki:
- 80 g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych)
- 20 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 40 ml mleka roślinnego, u mnie owsiane
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej ekologicznego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 czubate łyżki masła migdałowego
- 1 jajko
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce umieść 3 rodzaje mąk: ryżową, kukurydzianą i owsianą oraz proszek do pieczenia. Ja zazwyczaj nie kupuje mąki owsianej, tylko miele płatki owsiane, które zawsze mam w domu. Nie musisz dokładnie mielić płatków. Nawet jeśli zmielone płatki nie będą miały typowej konsystencji mąki, ciastka i tak wyjdą wyśmienite.
- Do mąki dodaj jajko, mleko roślinne olej kokosowy, cukier kokosowy, masło migdałowe i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto i staraj się formować okrągły kształt ciastka.
- Konsystencja ciasta jest dość zbita, gęsta i klejąca, dlatego przed uformowaniem ciastek, lekko zmocz dłonie.
- Następnie nabieraj w ręce trochę ciasta i formuj kulkę, którą delikatnie rozpłaszczaj ręką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasteczek wyłóż pokrojoną drobno czekoladę.
- Ciasteczka piecz przez około 15 minut, aż się zarumienią.
idealne ciasteczka na jesienne wieczory;)
🙂 nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe 😛
Czy maslo orzechowe (w opisie) i maslo migdalowe (na liscie skladnikow) to to samo? i jesli tak, to o ktore mam pytac w sklepie ? 🙂
Już zmieniłam w opisie wykonania na masło migdałowe. Masło migdałowe to też masło orzechowe, ponieważ orzech to migdał 🙂
dziekuje bardzo 🙂
to mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast masla migdalowego moge uzyc maslo orzechowe (tzw Peanut butter?). Akurat mam je otwarte i szukam przepisow na jego zucycie (100% orzeszki, bez dodatkow).
z gory bardzo dziekuje za porade 🙂
Tak może być masło orzechowe. Użyłam migdałowego bo jest zdrowsze, ale zwykłe masło orzechowe sprawdzi się równie dobrze 🙂