Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci, które w ostatnim czasie piekę bardzo często. Słodkie i pyszne ciasteczka to coś, co w okresie zimowym lubimy zjadać najbardziej na podwieczorek całą naszą rodziną. To, że nie podaje córce przetworzonych słodyczy pełnych konserwantów, szkodliwych substancji, białego cukru i mąki nie oznacza, że słodycze nie lądują na talerzu mojej córki. Owszem lądują i to wcale nie tak rzadko. Są to jednak praktycznie zawsze moje wypieki, pełne wartościowych produktów.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci

Uważam, że wręcz niewskazane jest, aby rodzice całkowicie eliminowali zdrowe cukry z diety dziecka, ponieważ są mu podobnie jak inne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju. Poza tym dziecko, które nie je w ogóle słodyczy, w końcu się z nimi zetknie i mogą okazać się dla niego bardzo kuszące.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci

Przeznaczenie:

Zdrowe ciasteczka owsiane ze względu na czekoladę i cukier kokosowy w składzie nadają się dla dzieci po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • 80 g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych)
  • 20 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 40 ml mleka roślinnego, u mnie owsiane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej ekologicznego
  • 3 łyżki oleju kokosowego     
  • 3 łyżki cukru kokosowego    
  • 2 czubate łyżki masła migdałowego  
  • 1 jajko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce umieść 3 rodzaje mąk: ryżową, kukurydzianą i owsianą oraz proszek do pieczenia. Ja zazwyczaj nie kupuje mąki owsianej, tylko miele płatki owsiane, które zawsze mam w domu. Nie musisz dokładnie mielić płatków. Nawet jeśli zmielone płatki nie będą miały typowej konsystencji mąki, ciastka i tak wyjdą wyśmienite.
  2. Do mąki dodaj jajko, mleko roślinne olej kokosowy, cukier kokosowy, masło migdałowe i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto i staraj się formować okrągły kształt ciastka.
  4. Konsystencja ciasta jest dość zbita, gęsta i klejąca, dlatego przed uformowaniem ciastek, lekko zmocz dłonie.
  5. Następnie nabieraj w ręce trochę ciasta i formuj kulkę, którą delikatnie rozpłaszczaj ręką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzch ciasteczek wyłóż pokrojoną drobno czekoladę.
  7. Ciasteczka piecz przez około 15 minut, aż się zarumienią.

6 thoughts on “Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym dla dzieci”

  1. Czy maslo orzechowe (w opisie) i maslo migdalowe (na liscie skladnikow) to to samo? i jesli tak, to o ktore mam pytac w sklepie ? 🙂

    1. Już zmieniłam w opisie wykonania na masło migdałowe. Masło migdałowe to też masło orzechowe, ponieważ orzech to migdał 🙂

      1. dziekuje bardzo 🙂
        to mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast masla migdalowego moge uzyc maslo orzechowe (tzw Peanut butter?). Akurat mam je otwarte i szukam przepisow na jego zucycie (100% orzeszki, bez dodatkow).
        z gory bardzo dziekuje za porade 🙂

        1. Tak może być masło orzechowe. Użyłam migdałowego bo jest zdrowsze, ale zwykłe masło orzechowe sprawdzi się równie dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *