Ostatnio odrobinę zmodyfikowałam nasz przepis na pierogi leniwe, tak, żeby były jeszcze zdrowsze i odżywcze. Z przepisu wyeliminowałam mąkę kukurydzianą i zastąpiłam ją mieszanką mąk migdałowej i jaglanej, dodałam odrobinę babki jajowatej i tym sposobem wyszły mi pyszne bezglutenowe kluski leniwe, które smakują wyśmienicie z miodem akacjowym i cynamonem cejlońskim.

Jeśli macie w domu dynię świeżą lub mrożoną, polecam Wam również przepis na pierogi leniwe z dynią i z serem. Przepis znajdziecie tutaj.
Bezglutenowe kluski leniwe
Przeznaczenie:
Kluski leniwe z serem nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu życia. Wszystkie składniki, które zostały użyte do ich wykonania, nadają się dla niemowlaka. Jeśli planujesz podać pierogi leniwe niemowlakowi, nie polewaj ich żadną substancją słodzącą. Podaj je same lub polane odrobiną rozpuszczonego masła klarowanego. Kluseczki leniwe sprawdzą się idealnie dla dzieci karmionych metodą BLW.
Składniki:
- 125 g półtłustego sera białego
- 20 g mąki jaglanej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki migdałowej
- 1czubata łyżeczka babki jajowatej
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ser rozgnieć dokładnie widelcem, następnie dodaj jajko, babkę jajowatą oraz 3 rodzaje mąk.
- Z ciasta ulep wałeczek i krój je na małe kluseczki, następnie leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 3 minut.
- Niemowlakowi możesz podać same pierogi leniwe. Starszemu dziecku kluski leniwe możesz oblać rozpuszczonym masłem klarowanym i miodem.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na bezglutenowe kluski leniwe …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na bezglutenowe kluski leniwe, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!