Bananowy deser dla dzieci bez cukru i glutenu

Banany to jedne z tych produktów, których u nas w domu nigdy nie brakuje. Niestety banany mają to do siebie, że bardzo szybko dojrzewają, w związku z tym, kiedy wydaje mi się, że są już za bardzo dojrzałe, staram się na ich bazie przygotowywać różne dania dla córki. Jakiś czas temu zastanawiałam się co przygotować na podwieczorek. Niestety nie miałam w kuchni za wiele składników, mimo to chciałam przygotować coś słodkiego. Na szczęście udało mi się znaleźć mocno dojrzałego banan i resztkę mleczka kokosowego, którego dzień wcześniej używałam do przygotowania curry warzywnego na obiad. W szafce w zapasie mam zawsze płatki owsiane, daktyle i kakao. W związku z tym właśnie na bazie tych składników postanowiłam wyczarować pyszny bananowy deser dla dzieci bez cukru i glutenu.

Bananowy deser dla dzieci bez cukru i glutenu

Deser, który przygotowałam, składa się z dwóch warstw: części karmelowej i części czekoladowo-bananowej. Część karmelowa powstała na bazie płatków owsianych, suszonych daktyli i mleczka kokosowego, a część czekoladowa na bazie bananów, kakao, daktyli, oleju kokosowego i mleka owsianego.

Bananowy deser dla dzieci bez cukru i glutenu

Przeznaczenie:

Deser nadaje się dla dzieci powyżej 12 miesiąca, ponieważ w jego skład wchodzi kakao, które nie jest zalecane dla dzieci poniżej roku. Jeśli deser chcesz podać niemowlakowi, kakao możesz zastąpić dodając karob.

Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowanie dwóch małych pucharków deseru bananowo-czekoladowego.

Składniki:

  • 50 g daktyli
  • 3 łyżki mleczka koksowego część biała gęsta (o zawartość minimum 70% kokosa)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka oleju koko
  • 30 ml mleka owsianego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 20 minut. Po tym czasie odlej z daktyli wodę.
  2. W małym rondelku podgrzej mleczko kokosowe i 2/3 namoczonych wcześniej daktyli. Następnie zblenduj składniki na jednolitą masę, która wyglądem przypomina karmel. Do masy dodaj 4 łyżki płatków owsianych i dokładnie wymieszaj. Masę karmelową z płatkami owsianymi przełóż do pucharków.
  3. Przygotuj warstwę czekoladowo-bananową. Do kielicha blendera wrzuć dojrzałego banana, kakao, olej kokosowy, mleko owsiane, oraz resztę namoczonych wcześniej daktyli. Zblenduj wszystko na jednolitą masę następnie przełóż warstwę czekoladowo-bananową do pucharków na warstwę karmelową. Posyp deser wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *