Wilgotne bezglutenowe Brownie z cukinii

Jakiś czas temu przygotowywałam czekoladowe ciasto z cukinią, które wyszło naprawdę bardzo smaczne. Do przygotowania tamtego ciasta użyłam ksylitolu i kakao, dzisiaj dla odmiany postanowiłam przygotować kolejne ciasto czekoladowe z cukinią tym razem cienkie i zbite jak klasyczne Brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło tak smaczne, że dzisiaj na prośbę domowników, będę piekła je jeszcze raz. Koniecznie wypróbuj mój przepis na wilgotne bezglutenowe Brownie z cukinii.

Wilgotne bezglutenowe Brownie z cukinii

Cukinia, której użyłam do przygotowania ciasta, jest w cieście niewyczuwalna. Zarówno smakowo, jak i w konsystencji ciasta. Jej obecność nadaje ciastu mokrą, zbitą konsystencję, która przy cieście typu Brownie jest naprawdę miło widziana.

Jeśli chcecie spróbować wspominane wyżej ciasto z cukinii i kakao, przepis znajdziecie tutaj.

Wilgotne Brownie z cukinii bezglutenowe – cykl niezdrowe w zdrowszej odsłonie

Przeznaczenie:

Ciasto nadaje się dla dzieci około 3 roku życia, ponieważ zawiera duże ilości gorzkiej czekolady. Moja córka jadła je po raz pierwszy, kiedy miała 2 lata i 8 miesięcy, ale nie w dużej ilości.

Proponowane przeze mnie ciasto to idealna alternatywa dla niezdrowych sklepowych lub domowych ciast pełnych mąki pszennej i cukru. Moje ciasto zawiera mieszankę zdrowych mąk i zamiast cukru do jego posłodzenia użyłam cukru kokosowego w mniejszej ilości, niż bywa to w przepisach na klasyczne Brownie.

Składniki:

  • 180 g cukinii (1 średnia cukinia)
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 90 g cukru koksowego bio
  • 70g mieszanki mąk kasztanowej, kukurydzianej, ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia u mnie bezglutenowy bio

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach następnie z cukinii odsącz nadmiar wody. Nie musisz tego robić bardzo mocno, ale zbyt dużo wody może zaszkodzić konsystencji ciasta.
  2. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem roztop w małym rondelku na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia.
  3. W miseczce wymieszaj mąki i proszek do pieczenia.
  4. Jajka utrzyj z cukrem koksowym na puszystą masę, następnie dodaj płynną czekoladę z masłem. 
  5. Dodawaj do masy stopniowo cukinię, a na koniec mieszankę mąk
  6. Formę okrągło o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto przelej do formy.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (góra- dół).
  9. Po upieczeniu wyciągnij od razu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Wilgotne bezglutenowe Brownie z cukinii

Jeśli podoba Ci się mój przepis na wilgotne bezglutenowe brownie z cukinii …

Jeśli podobał Ci się mój przepis, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

1 thought on “Wilgotne bezglutenowe Brownie z cukinii”

  1. A to ciekawy przepis! Nie wiedziałam, że cukinie można wykorzystać do tak wielu dań! Ostatnio poznałam bardzo smaczny przepis na placki ziemniaczane z cukinią i czosnkiem <3 Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *