Ciasto migdałowe bez mąki i mleka

Jednym z naszych ulubionych ciast, które bardzo często przygotowuje w okresie świątecznym lub, kiedy jesteśmy w odwiedzinach u dziadków, jest ciasto migdałowe bez mąki z dodatkiem otartej skórki z cytrynu i cynamonu cejlońskiego. Ciasto jest naprawdę wyśmienite, przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymaga dużej ilości składników. Proponowane przeze mnie ciasto migdałowe jest też całkowicie bezglutenowe, ponieważ przygotowuje się je tylko na bazie mąki migdałowej, czyli samych migdałów.

Bezglutenowe ciasto migdałowe bez mąki i mleka

Tworząc przepis na ciasto migdałowe, wzorowałam się na starym przepisie na hiszpańskie ciasto Torta de Santiago. Moja wersja ciasta zamiast zwykłym cukrem jest słodzona cukrem kokosowym.

Ciasto migdałowe bez mąki i mleka

Przeznaczenie:

Ciasto migdałowe ze względu na obecność cukru kokosowego w składzie nadaję się dla dzieci powyżej roku. Pierwszy raz podałam córce, to ciasto, kiedy skończyła 2 lata. Bez problemu podałabym jej kawałek wcześniej.

Jeśli jednak najpierw chcesz podać niemowlakowi deser z migdałami, który nie zawiera cukru, polecam ten przepis.

Bardzo dobrym rozwiązaniem na podanie niemowlakowi migdałów jest również przygotowanie na ich bazie kulek mocy np. tych

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru kokosowego
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 150 g mąki migdałowej

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką bezglutenową np. kukurydzianą. Piekarnik nagrzej do 150 stopni C.
  2. Jajka ubij dokładnie z cukrem kokosowym. Do ubitej masy dodaj otartą skórkę z cytryny oraz cynamon cejloński i jeszcze raz dokładnie wymieszaj masę.
  3. Na koniec dodaj do masy mąkę migdałową i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
  4. Ciasto wylej do tortownicy, wstaw do piekarnika i piec przez ok. 35 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *