Kiedy córkę boli brzuszek, na kolację podaje jej zazwyczaj ryż gotowany (może nawet bardziej rozgotowany) na wodzie z pieczonym jabłkiem i cynamonem cejlońskim. Takie połączenie koi jej brzuszek i sprawia, że od razu czuje się lepiej. Taki ryż oprócz tego, że sprawdza się świetnie przy problemach z brzuszkiem, sprawdzi się również idealnie na początku rozszerzania diety.
Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem
Przeznaczenie:
Ryż z cynamonem cejlońskim i prażonym jabłkiem, nadaję się dla dzieci na początku rozszerzania diety. Jeśli danie przygotowujesz dla niemowlaka, nie dodawaj do ryżu żadnej substancji słodzącej. Zamiast tego wybierz do pieczenia słodkie jabłko np Cortland.
Składniki:
Na kaszę jaglaną na słodko:
- 1 średnie jabłko (u nas najlepiej sprawdza się odmiana Cortland, przy ich pieczeniu skórka sama odchodzi, a jabłko po upieczeniu jest idealnie rozgotowane).
- 4 łyżki białego ryżu
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (ja używam zazwyczaj tego), a o tym dlaczego warto używać cynamonu cejlońskiego, a nie zwykłego chińskiego pisałam więcej w tym wpisie.
- opcjonalnie u dzieci powyżej roku 1 łyżeczka syropu z agawy
Przygotowanie:
- Z jabłka wytnij całe gniazdo nasienne, następnie posyp jabłko cynamonem cejlońskim (1/2 łyżeczki).
- Jabłko piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termo obieg) przez 40 minut.
- W międzyczasie ugotuj na wodzie ryż (u mnie czas gotowania to około 20-25 minut).
- Ugotowany (lekko rozgotowany ryż) wymieszaj z resztą cynamonu cejlońskiego, syropem z agawy (jeśli ryż gotujesz dla dziecka powyżej roku) i drobno pokrojonym pieczonym jabłkiem.
Jeśli ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem to przepis, który Ci się spodobał …
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci i nie tylko!