Moja córka lubi wszelkiego rodzaju kluski, pierogi, kopytka i kluseczki. Bardzo często zjada je na kolację podane na słodko. Co jakiś czas dla odmiany próbuje przygotować dla córki takie danie w nowej wersji, aby jej posiłki nadal były różnorodne. Ostatnio udało mi się przygotować kolejne pyszne kluski tym razem puszyste kluski kładzione łyżką idealne dla dzieci z dodatkiem ekologicznej śmietany, zamiast wody i mąki z samopszy (czyli pradawnej pszenicy).

Mąka z samopszy, której użyłam do przygotowania klusek, zawiera gluten, ale dużo lepiej przyswajalny niż ten, który zawiera zwykła pszenica. Mąka z samopszy jest zdecydowania zdrowsza niż zwykła mąka pszenna, a smakiem i konsystencją bardzo ją przypomina.
Puszyste kluski kładzione dla dzieci
Przeznaczenie:
Puszyste kluski kładzione łyżką nadają się dla niemowląt już na początku rozszerzania diety. Sprawdzą się idealnie dla dzieci karmionych metodą BLW.
Składniki:
- 100 g gęstej śmietany 18 % najlepiej ekologicznej
- 2 średnie jajka
- 100 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
Przygotowanie:
- Mąkę, śmietanę i jajka wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto na kluski kładzione powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- W średnim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli (u niemowląt pomiń).
- Jeśli śmietana, której używasz do przygotowania klusek, jest bardziej lejąca, dodaj odrobinę więcej mąki.
- Do gotującej się wody małą łyżeczką od herbaty nakładaj kluseczki. Łyżeczką namoczoną we wrzątku (garnku z gotującą się wodą) nabieraj ciasto na ½ łyżeczki i wkładaj na wrzątek.
- Kluski gotuj około 4 minuty od wypłynięcia (najprawdopodobniej wypłyną wszystkie od razu).
- Kluski podawaj same. Na słodko polane syropem z agawy i jogurtem z wanilią lub jako dodatek do obiadu.
Jeśli podoba Ci się mój przepis puszyste kluski kładzione łyżką dla dzieci…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!