Od pewnego czasu nie korzystałam w kuchni z papryki słodkiej, ponieważ mimo że zdaje sobie sprawę z jej właściwości odżywczych, miałam wrażenie, ze spożywanie papryki po prostu mi szkodzi. Za każdym razem, kiedy jadłam paprykę, czułam się źle i miałam zgagę. Chciałam jednak, żeby córka poznała smak papryki, w związku z tym od czasu do czasu zdarzało mi się przygotować coś na jej bazie specjalnie dla córki. Jakiś czas temu mimo moich dolegliwości postanowiłam zaryzykować i przygotować coś z papryki na obiad. Tak powstała pieczona wegetariańska papryka faszerowana kaszą pęczak, cebulą, pieczarkami oraz serem feta.
![Pieczona wegetariańska papryka faszerowana](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2021/01/IMG_20200919_142457-scaled-e1610651762301-1024x704.jpg)
Górę papryki posypałam tartym parmezanem. Do papryki przygotowałam również sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Papryki wyszły wyśmienite i ku mojemu zdziwieniu czułam się po nich bardzo dobrze.
Pieczona wegetariańska papryka faszerowana
Przeznaczenie:
Faszerowana papryka ze względu na obecność fety w składzie nadaje się dla dzieci po 12 miesiącu życia. Jeśli jednak pominiesz w przepisie ser feta i sól możesz ją podać niemowlakowi.
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak (może być również jaglana lub zwykła kasza jęczmienna)
- 4 papryki czerwone
- 100 g prawdziwego sera feta (z sera owczego i koziego)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g startego parmezanu
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Kasze pęczak ugotuj według zaleceń producenta.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojona w kostkę cebule i duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Następnie dodaj na patelnie pieczarki oraz czosnek i duś wszystko na średnim ogniu, aż pieczarki będą gotowe do jedzenia. Pieczarki przypraw sola morską i pieprzem. Dodaj minimalna ilość soli, ponieważ ser feta, który dodasz na końcu, jest bardzo słony.
- Na patelnię dodaj kaszę pęczak i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokruszony ser feta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Papryki przekrój na pół, wyjmij nasiona. W dużym garnku zagotuj wodę. Papryki włóż do wrzącej wody na około 2 minuty.
- Papryki wyjmij z garnka i ostudź. Następnie nałóż do papryk farsz z kaszy, pieczarek i fety.
- Papryki faszerowane wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach (termo-obieg) przez około 40 minut, aż będą miękkie. Po 30 minutach możesz już sprawdzić, czy papryki są gotowe.
- 5 minut przed końcem pieczenia posyp papryki tartym parmezanem.
- Papryki podawaj same lub z sosem czosnkowym.
Uwielbiam faszerowaną paprykę, jednak w tym wydaniu (bez mięsa w farszu) nie jadłem. Ale oś czuję,, że i taka na pewno będzie mi smakować 🙂