Pieczona wegetariańska papryka faszerowana

Od pewnego czasu nie korzystałam w kuchni z papryki słodkiej, ponieważ mimo że zdaje sobie sprawę z jej właściwości odżywczych, miałam wrażenie, ze spożywanie papryki po prostu mi szkodzi. Za każdym razem, kiedy jadłam paprykę, czułam się źle i miałam zgagę. Chciałam jednak, żeby córka poznała smak papryki, w związku z tym od czasu do czasu zdarzało mi się przygotować coś na jej bazie specjalnie dla córki. Jakiś czas temu mimo moich dolegliwości postanowiłam zaryzykować i przygotować coś z papryki na obiad. Tak powstała pieczona wegetariańska papryka faszerowana kaszą pęczak, cebulą, pieczarkami oraz serem feta.

Pieczona wegetariańska papryka faszerowana

Górę papryki posypałam tartym parmezanem. Do papryki przygotowałam również sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Papryki wyszły wyśmienite i ku mojemu zdziwieniu czułam się po nich bardzo dobrze.

Pieczona wegetariańska papryka faszerowana

Przeznaczenie:

Faszerowana papryka ze względu na obecność fety w składzie nadaje się dla dzieci po 12 miesiącu życia. Jeśli jednak pominiesz w przepisie ser feta i sól możesz ją podać niemowlakowi.

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak (może być również jaglana lub zwykła kasza jęczmienna)
  • 4 papryki czerwone
  • 100 g prawdziwego sera feta (z sera owczego i koziego)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g startego parmezanu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Kasze pęczak ugotuj według zaleceń producenta.
  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojona w kostkę cebule i duś na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Następnie dodaj na patelnie pieczarki oraz czosnek i duś wszystko na średnim ogniu, aż pieczarki będą gotowe do jedzenia. Pieczarki przypraw sola morską i pieprzem. Dodaj minimalna ilość soli, ponieważ ser feta, który dodasz na końcu, jest bardzo słony.
  4. Na patelnię dodaj kaszę pęczak i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokruszony ser feta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  5. Papryki przekrój na pół, wyjmij nasiona. W dużym garnku zagotuj wodę. Papryki włóż do wrzącej wody na około 2 minuty.
  6. Papryki wyjmij z garnka i ostudź. Następnie nałóż do papryk farsz z kaszy, pieczarek i fety.
  7. Papryki faszerowane wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach (termo-obieg) przez około 40 minut, aż będą miękkie. Po 30 minutach możesz już sprawdzić, czy papryki są gotowe.
  8. 5 minut przed końcem pieczenia posyp papryki tartym parmezanem.
  9. Papryki podawaj same lub z sosem czosnkowym.

1 thought on “Pieczona wegetariańska papryka faszerowana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *