Od dawna przygotowuje naleśniki na bazie różnych mąk bezglutenowych, ponieważ nie korzystam w kuchni z mąki pszennej. Jedne wychodzą lepiej inne gorzej. Do tej pory przygotowywałam już naleśniki jaglane, owsiane, kasztanowe, kukurydziane czy ryżowe. Tym razem przygotowałam naleśniki z mieszanki mąk kukurydzianej i ziemniaczanej i uważam, że są naprawdę idealne. Jeśli ktoś szuka przepisu na idealne naleśniki bezglutenowe które są smakiem zbliżone do naleśników pszennych, to właśnie ten przepis na naleśniki powinien wypróbować.

Naleśniki są bardzo smaczne i co bardzo ważne łatwo przekłada się na patelni, dzieje się tak za sprawą mąki ziemniaczanej, która ma właściwości sklejające.
Idealne naleśniki bezglutenowe z mąki ziemniaczanej
Przeznaczenie:
Naleśniki bezglutenowe nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia, które mają do diety wprowadzone jajko i płatki owsiane.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli morskiej
- 1 szklanka mleka owsianego (mleko warto dodawać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, tak żeby ciasto na naleśniki nie wyszło, ani za rzadkie ani za gęste. Jeśli będzie taka potrzeba dodaj jeszcze trochę mleka roślinnego.
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
- masło klarowane do smażenia
Niezbędne akcesoria do przygotowania naleśników:
- pędzelek do rozsmarowywania tłuszczu
- patelnia z nieprzywierającą powłoką
- trzepaczka
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.
- Dodaj jajka, mleko owsiane, szczyptę soli morskiej i rozpuszczone wcześniej masło klarowane. Zazwyczaj rozpuszczam masło klarowane w małym rondelku lub w piekarniku w małym naczyniu żaroodpornym.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub zmiksuj robotem kuchennym. Naleśniki smaż na patelni wysmarowanej małą ilością masła klarowanego.
- Pamiętaj, aby przed smażeniem każdego naleśnika, na patelnię dodawać pędzelkiem masło klarowane. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przełożyć naleśniki na drugą stronę.
- Naleśniki bezglutenowe zazwyczaj podaje z jogurtem naturalnym z prawdziwą wanilią i cukrem kokosowym lub ksylitolem. W towarzystwie ulubionych owoców najczęściej jagód i truskawek lub dobrej jakości dżemu truskawkowego.
- Naleśniki nadają się również idealnie do dań wytrawnych.
Jeśli podobał Ci się mój przepis , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Bardzo doby przepis! Wychodzą cienkie i elastyczne jak glutenowe 🙂
🙂 Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Super przepis, właśnie robię i „pożeram” – są elastyczne, mięciutkie, nie kruszą się ( jak te, które robiłam z samej mąki kukurydzianej) – po prostu PYSZSZSZNE!
DZIĘKUJĘ😁😘
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂