Zielone naleśniki dla dzieci na słodko

Bardzo często na kolację serwuje córce naleśniki. Do ich przygotowania używam różnych mąk. Poczynając od owsianej, kończąc na kasztanowej.  Żeby nie było nudno od czasu do czasu staram się również dodawać do nich jakieś warzywo, dzięki, któremu naleśniki uzyskają piękny kolor, który jeszcze bardziej zachęci dziecko do jedzenia. Bo jak wiadomo, jemy nie tylko ustami, ale i oczami.  Wczoraj postanowiłam przygotować zielone naleśniki dla dzieci na słodko, które zabarwiłam szpinakiem.

Zielone naleśniki dla dzieci na słodko

Zielone naleśniki dla dzieci na słodko

Przeznaczenie:

Zielone naleśniki dla dzieci na słodko nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia i starszych, które mają do diety wprowadzone jajko i płatki owsiane.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka mleka owsianego (mleko warto dodawać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, tak żeby ciasto na naleśniki nie wyszło, ani za rzadkie ani za gęste. Jeśli będzie taka potrzeba dodaj jeszcze trochę mleka roślinnego.
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 35 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki prawdziwej wanilii
  • opcjonalnie u dzieci powyżej roku: 2 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego

Niezbędne akcesoria do przygotowania naleśników:

  • pędzelek do rozsmarowywania tłuszczu
  • patelnia z nieprzywierającą powłoką
  • trzepaczka

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.
  2. Do blendera kielichowego (można też użyć zwykłego blendera) wlej mleko owsiane i dodaj świeży szpinak. Miksuj wszystko przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez widocznych drobinek szpinaku. Dodaj jajka, mleko owsiane, szczyptę soli morskiej i rozpuszczone wcześniej masło klarowane. Zazwyczaj rozpuszczam masło klarowane w małym rondelku lub w piekarniku w małym naczyniu żaroodpornym.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub zmiksuj robotem kuchennym, następnie smaż naleśniki na patelni wysmarowanej małą ilością masła klarowanego.
  4. Pamiętaj, aby przed smażeniem każdego naleśnika, na patelnię dodawać pędzelkiem masło klarowane. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przełożyć naleśniki na drugą stronę.
  5. Naleśniki bezglutenowe zazwyczaj podaje z jogurtem naturalnym z prawdziwą wanilią i syropem klonowym lub ksylitolem. W towarzystwie ulubionych owoców najczęściej jagód i truskawek lub dobrej jakości dżemu truskawkowego.

Wszystkie naleśniki, które podaje córce, przygotowuje na bazie mąk bezglutenowych. Jeśli masz ochotę spróbować nasze ulubione naleśniki bezglutenowe, które smakują jak pszenne, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *