Wiem, że piernik to ciasto, które zdecydowanie bardziej kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia niż Wielkanocą, ale my tak bardzo go lubimy, że pojawia się u nas również podczas Wielkanocy. Klasyczny piernik przygotowuje się na bazie powideł śliwkowych, ale ten, który ostatnio najbardziej lubimy to ekspresowy fit piernik z dżemem truskawkowym, który jest delikatniejszy i nie co bardziej słodki niż ten z dodatkiem powideł.
Piernik bardzo dobrze smakuję również z dżemem porzeczkowym.
Pamiętajcie, żeby wybierać dżemy bez cukru z dużą ilością owoców.
Nawet te dżemy, które nie są słodzone cukrem, potrafią mieć na pierwszym miejscu w składzie sok jabłkowym zamiast truskawek i takich dżemów lepiej nie kupować.
Mój piernik jest bezglutenowy (przygotowany na bazie mąki owsianej). Jeśli chcesz możesz go również przygotować na mące glutenowej np. orkiszowej czy z samopszy.
Ekspresowy fit piernik z dżemem truskawkowym
Przeznaczenie:
Piernik w małej ilości nadaję się dopiero dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera cukier kokosowy i syrop klonowy. W większej ilości możesz podać go dziecku dopiero powyżej 3 lat. Jeśli jednak podajesz swojemu dziecku ciasta na bazie mąki białej pszennej i zwykłego cukru, ten przepis jest zdecydowanie zdrowszy, ponieważ jego podstawę stanowią płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe.
Składniki:
- 275 gram mąki owsianej lub zmielone płatki owsiane (polecam tę mąkę owsianą)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 9 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego
- 2 łyżki syrop klonowy
- 10 łyżek cukru kokosowego
- 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego (np. tego)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (używam zawsze tej)
- szklanka napoju owsianego (tutaj znajdziesz mój ulubiony napój owsiany)
Składniki na ulubioną polewę do piernika:
- 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
- 30 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady 70 %
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 czubata łyżka serka mascarpone
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra – dół).
- Formę keksową o wymiarach 12 × 25 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką owsianą.
- Do miski dodaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj napój owsiany, masło klarowane, dżem truskawkowy, syrop klonowy i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 – 50 minut.
- Przygotuj polewę. Do garnka wrzuć gorzką czekoladę, dżem truskawkowy, masło i syrop z agawy. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników.
- Zdejmij masę z palnika i dodaj serek mascarpone, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
- Polewę wylej na ostudzony piernik.
- Piernik możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi płatkami migdałów.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na ekspresowy fit piernik z dżemem truskawkowym…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla całej rodziny!