Ostatnio razem z córką po raz pierwszy piekłyśmy Brownie z czerwonej fasoli i kakao. Za nim jednak przystąpiłyśmy do wypieku, musiałyśmy zdobyć odpowiednią fasolę w puszcze, a niestety okazało się, że nie jest to takie łatwe (większość na sklepowych półkach zawierała niepotrzebne dodatki w tym cukier). Na szczęście udało nam się kupić fasolę w naszym ulubionym sklepie. Przygotowanie takiego, ciasta jest dziecinnie proste. Brownie z czerwonej fasoli, zawiera duże ilości białka i nie ma w nim ani grama mąki, w związku z tym jest również bezglutenowe.

Brownie z czerwonej fasoli i kakao
Przeznaczenie:
Ciasto w małej ilości nadaje się dla dzieci powyżej roku. W większej ilości może je zjeść dziecko w okolicach 3 urodzin.
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej – 200 g (wybierz, taką bez zbędnych dodatków i cukru np. taką
- 2 małe jajka
- 20 g kakao
- 45 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 50 g ksylitolu
- pół dojrzałego banana
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Fasolę opłucz na sitku i wrzuć do miski, dodaj banana i masło klarowane, następnie wszystko dokładnie zblenduj.
- Dodaj kakao i sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj, następnie w drugiej misce ubij jajka z ksylitolem i wymieszaj z masą czekoladową.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
- Teraz czas na polewę. W małym rondelku rozpuść masło klarowane, dodaj, kakao, wanilię i syrop daktylowy, następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Jeszcze gorące ciasto polej polewą i gotowe.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na brownie z czerwonej fasoli i kakao…
Jeśli podobał Ci się mój przepis, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Jeśli szukasz przepisu na Brownie z dodatkiem innego warzywa, polecam również to bezglutenowe Brownie na bazie cukinii, które po prostu rozpływa się w ustach!