Brownie z czerwonej fasoli i kakao

Ostatnio razem z córką po raz pierwszy piekłyśmy Brownie z czerwonej fasoli i kakao. Za nim jednak przystąpiłyśmy do wypieku, musiałyśmy zdobyć odpowiednią fasolę w puszcze, a niestety okazało się, że nie jest to takie łatwe (większość na sklepowych półkach zawierała niepotrzebne dodatki w tym cukier). Na szczęście udało nam się kupić fasolę w naszym ulubionym sklepie. Przygotowanie takiego, ciasta jest dziecinnie proste. Brownie z czerwonej fasoli, zawiera duże ilości białka i nie ma w nim ani grama mąki, w związku z tym jest również bezglutenowe.

Brownie z czerwonej fasoli i kakao

Brownie z czerwonej fasoli i kakao

Przeznaczenie:

Ciasto w małej ilości nadaje się dla dzieci powyżej roku. W większej ilości może je zjeść dziecko w okolicach 3 urodzin.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli czerwonej – 200 g (wybierz, taką bez zbędnych dodatków i cukru np. taką
  • 2 małe jajka
  • 20 g kakao
  • 45 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 50 g ksylitolu
  • pół dojrzałego banana
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłucz na sitku i wrzuć do miski, dodaj banana i masło klarowane, następnie wszystko dokładnie zblenduj.
  2. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj, następnie w drugiej misce ubij jajka z ksylitolem i wymieszaj z masą czekoladową.
  3. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
  4. Teraz czas na polewę. W małym rondelku rozpuść masło klarowane, dodaj, kakao, wanilię i syrop daktylowy, następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Jeszcze gorące ciasto polej polewą i gotowe.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na brownie z czerwonej fasoli i kakao…

Jeśli podobał Ci się mój przepis, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Jeśli szukasz przepisu na Brownie z dodatkiem innego warzywa, polecam również to bezglutenowe Brownie na bazie cukinii, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *