Bezglutenowy spód do pizzy

Ostatnio na kolację postanowiłam przygotować dla córki pizzę. To miał być mój sposób, aby chociaż trochę oduczyć córki jedzenia kolacji na słodko. Bezglutenowy spód do pizzy przygotowałam z mąki owsianej, ryżowej i ziemniaczanej i muszę Wam przyznać, że pizza wyszła naprawdę pyszna.

Bezglutenowy spód do pizzy

Bezglutenowy spód do pizzy

Składniki:

Bezglutenowe ciasto na pizzę

  • 60g mąki owsianej
  • 60g mąki ryżowej białej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki

  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • mozzarella
  • ulubione składniki

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wrzuć drożdże, dodaj syrop z agawy, 1/4 szklanki wody  i łyżkę mąki owsianej, następnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól., następnie dodaj oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Powoli dolewaj po łyżce wody cały czas mieszając.
  3. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  4. Piekarnik nagrzej do 240 st, następnie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszcz je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
  5. Przygotuj szybki sos: W miseczce wymieszaj passatę, sól i oregano, następnie pizzę smaruj sosem i układaj dodatki.
  6. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piecz ok 12 minut.

Jeśli podobał Ci się mój przepis na bezglutenowy spód do pizzy …

Jeśli podobał Ci się mój przepis , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potrawa dla całej rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *