Ostatnio na kolację postanowiłam przygotować dla córki pizzę. To miał być mój sposób, aby chociaż trochę oduczyć córki jedzenia kolacji na słodko. Bezglutenowy spód do pizzy przygotowałam z mąki owsianej, ryżowej i ziemniaczanej i muszę Wam przyznać, że pizza wyszła naprawdę pyszna.
Bezglutenowy spód do pizzy
Składniki:
Bezglutenowe ciasto na pizzę
- 60g mąki owsianej
- 60g mąki ryżowej białej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatki
- 1/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka oregano
- szczypta soli
- mozzarella
- ulubione składniki
Przygotowanie:
- Do miseczki wrzuć drożdże, dodaj syrop z agawy, 1/4 szklanki wody i łyżkę mąki owsianej, następnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
- Do dużej miski wsyp wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól., następnie dodaj oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Powoli dolewaj po łyżce wody cały czas mieszając.
- Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Piekarnik nagrzej do 240 st, następnie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszcz je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
- Przygotuj szybki sos: W miseczce wymieszaj passatę, sól i oregano, następnie pizzę smaruj sosem i układaj dodatki.
- Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piecz ok 12 minut.
Jeśli podobał Ci się mój przepis na bezglutenowy spód do pizzy …
Jeśli podobał Ci się mój przepis , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potrawa dla całej rodziny.