Czereśniowy budyń jaglany dla niemowląt

Dzisiaj na śniadanie postanowiłam wykorzystać resztę kaszy jaglanej z wczorajszego obiadu i przygotowałam czereśniowy budyń jaglany z mlekiem owsianym.  Danie tak przypadło córce do smaku, że zjadła większą część z apetytem i nie wypiła całego mleka, co jest dla mnie ogromnym sukcesem ponieważ  mleko z rana dla mojej córki to podstawa.

czereśniowy budyń jaglany

Od tygodnia córka na śniadanie nie pije już samego mleka. Śniadanie spożywa z nami w swoim krzesełku, jedząc posiłek i popijając mleko. Zmiana sposobu podania śniadania nie za bardzo przypadła jej do gustu, dlatego dwoje się i troje aby to co jej przygotuje bardzo jej smakowało.

Lipiec to zdecydowanie pora na czereśnie. Purpurowe prawie czarne czereśnie najbardziej smakują mojej rodzinie. Ciemne czereśnie są tak słodkie, że można za ich pomocą dosładzać dania bez dodawania cukru oprócz wyśmienitego smaku  czereśnie są doskonałym źródłem witamin B, A i C, zawierają również wiele soli mineralnych tj. potas, wapń, żelazo i jod.

Składniki:

  • 5 ciemnych dojrzałych czereśni bez pestek
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • opcjonalnie: pół łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta wanilii
  • 50 ml mleka owsianego  (jeśli okaże się, że mleka jest za mało możesz dodać jeszcze odrobinę mleka po zmiksowaniu)

Przygotowanie:

  • Czereśnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę.
  • Kasze jaglaną, mleko owsiane, i czereśnie wrzuć  do garnuszka i podgrzewaj około 5 minut, następnie wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę
  • Budyń przypraw wanilią i jeśli  czereśnie nie są wystarczająca słodkie, dodaj odrobinę syropu klonowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *