Bezglutenowy piernik z płatków owsianych

W związku z tym, że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dzisiaj chciałam Wam polecić mój ulubiony przepis na piernik świąteczny z płatków owsianych. Przepis na mój piernik powstał na bazie klasycznego przepisu na piernik mojej mamy, który zawsze bardzo lubiłam. W związku z tym, że z kuchni już dawno wyeliminowałam mąkę pszenną, mleko krowie i biały cukier, zastąpiłam te składniki zdrowymi zamiennikami, dzięki czemu powstał mój bezglutenowy piernik z płatków owsianych, który jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale też nadaje się dla dzieci!

Bezglutenowy piernik z płatków owsianych

Ten przepis jest idealny do przygotowania wspólnie z dzieckiem, ponieważ, oprócz wrzucania i mieszania składników nie wymaga większej pracy i zawsze, ale to zawsze się udaje.

Jeśli chcesz upiec kruche ciasteczka ala pierniki, które ja upiekłam rok temu, polecam skorzystać z tego przepisu.

Bezglutenowy piernik z płatków owsianych idealny dla dzieci

Przeznaczenie:

Piernik w małej ilości nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera cukier kokosowy i syrop klonowy. W większej ilości możesz podać go dopiero dziecku powyżej 3 lat. Jeśli jednak podajesz swojemu dziecku ciasta na bazie mąki pszennej i zwykłego cukru, ten przepis jest zdecydowanie zdrowszy, ponieważ jego podstawę stanowią płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe.

Składniki:

  • 275 gram mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 9 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego  
  • 2 łyżki syrop klonowy
  • 10 łyżek cukru kokosowego
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych (używam tych)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (używam zawsze tej)
  • szklanka napoju owsianego (tutaj znajdziesz mój ulubiony napój owsiany)

Składniki na polewę:

  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 30 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra – dół).
  2. Formę keksową o wymiarach 12 × 25 cm posmaruj tłuszczem i wysyp błyskawicznymi płatkami owsianymi lub mąką owsianą.
  3. Do miski dodaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj napój owsiany, masło klarowane, powidła, miód i jajka, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wylej do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut. Po całkowitym ostudzeniu piernik można przekroić na pół i przełożyć powidłami.
  5. Przygotuj polewę. Do garnka wrzuć czekoladę, powidła, masło  i syrop z agawy, podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij masę z palnika i dodaj serek mascarpone, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  6. Polewę wylej na ostudzony piernik.
Bezglutenowy piernik z płatków owsianych  bez mleka

Jeśli podoba Ci się mój przepis na bezglutenowy piernik z płatków owsianych idealny dla dzieci …

Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki dla niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *