W związku z tym, że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dzisiaj chciałam Wam polecić mój ulubiony przepis na piernik świąteczny z płatków owsianych. Przepis na mój piernik powstał na bazie klasycznego przepisu na piernik mojej mamy, który zawsze bardzo lubiłam. W związku z tym, że z kuchni już dawno wyeliminowałam mąkę pszenną, mleko krowie i biały cukier, zastąpiłam te składniki zdrowymi zamiennikami, dzięki czemu powstał mój bezglutenowy piernik z płatków owsianych, który jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale też nadaje się dla dzieci!

Ten przepis jest idealny do przygotowania wspólnie z dzieckiem, ponieważ, oprócz wrzucania i mieszania składników nie wymaga większej pracy i zawsze, ale to zawsze się udaje.
Jeśli chcesz upiec kruche ciasteczka ala pierniki, które ja upiekłam rok temu, polecam skorzystać z tego przepisu.
Bezglutenowy piernik z płatków owsianych idealny dla dzieci
Przeznaczenie:
Piernik w małej ilości nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera cukier kokosowy i syrop klonowy. W większej ilości możesz podać go dopiero dziecku powyżej 3 lat. Jeśli jednak podajesz swojemu dziecku ciasta na bazie mąki pszennej i zwykłego cukru, ten przepis jest zdecydowanie zdrowszy, ponieważ jego podstawę stanowią płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe.
Składniki:
- 275 gram mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 9 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego
- 2 łyżki syrop klonowy
- 10 łyżek cukru kokosowego
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych (używam tych)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (używam zawsze tej)
- szklanka napoju owsianego (tutaj znajdziesz mój ulubiony napój owsiany)
Składniki na polewę:
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 30 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady 70 %
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 czubata łyżka serka mascarpone
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra – dół).
- Formę keksową o wymiarach 12 × 25 cm posmaruj tłuszczem i wysyp błyskawicznymi płatkami owsianymi lub mąką owsianą.
- Do miski dodaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj napój owsiany, masło klarowane, powidła, miód i jajka, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut. Po całkowitym ostudzeniu piernik można przekroić na pół i przełożyć powidłami.
- Przygotuj polewę. Do garnka wrzuć czekoladę, powidła, masło i syrop z agawy, podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij masę z palnika i dodaj serek mascarpone, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Polewę wylej na ostudzony piernik.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na bezglutenowy piernik z płatków owsianych idealny dla dzieci …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki dla niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!