Babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem

Łapcie przepis na pyszne i rozgrzewające babeczki czekoladowe z cukinią i z cynamonem cejlońskim, które powstały na bazie mieszanki mąk orkiszowej i owsianej! Takie babeczki idealnie nadają się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Zwłaszcza na wynos 😊

Babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem

Babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem

Przeznaczenie:

Babeczki w małej ilości nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ mają w składzie ksylitol. W większej ilości możesz je podać dziecku powyżej 3 lat.

Składniki:

  • 70 g mąki owsianej (to moja ulubiona)
  • 80 g mąki orkiszowej typu 1050 (ja używam zawsze tej)
  • 200 g tartej ekologicznej cukinii
  • szczypta soli morskiej/himalajskiej
  • 70 g ksylitolu (ja używam tego)
  • 90 g masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (używam tego)
  • 1/5 łyżeczki powideł śliwkowych bez cukru (moje ulubione powidła śliwkowe to te)

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z ksylitolem, następnie dodaj rozpuszczone masło klarowane, startą na małych oczkach cukinię i powidła śliwkowe. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Do mokrych składników przesyp przez sitko suche składniki i dokładnie wymieszaj łyżko.
  3. Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (górka dół) przez 25 minut.
  4. Moje babeczki polałam ulubioną polewą do piernika i posypałam płatkami migdałów.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem

Jeśli podobał Ci się mój przepis babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Jeśli szukasz innych świątecznych przepisów dla dzieci z mniejszą ilością cukru i przygotowanych na bazie zdrowszych składników polecam Ci:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *