Łapcie przepis na pyszne i rozgrzewające babeczki czekoladowe z cukinią i z cynamonem cejlońskim, które powstały na bazie mieszanki mąk orkiszowej i owsianej! Takie babeczki idealnie nadają się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Zwłaszcza na wynos 😊
Babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem
Przeznaczenie:
Babeczki w małej ilości nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ mają w składzie ksylitol. W większej ilości możesz je podać dziecku powyżej 3 lat.
Składniki:
- 70 g mąki owsianej (to moja ulubiona)
- 80 g mąki orkiszowej typu 1050 (ja używam zawsze tej)
- 200 g tartej ekologicznej cukinii
- szczypta soli morskiej/himalajskiej
- 70 g ksylitolu (ja używam tego)
- 90 g masła klarowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (używam tego)
- 1/5 łyżeczki powideł śliwkowych bez cukru (moje ulubione powidła śliwkowe to te)
Przygotowanie:
- Jajka ubij z ksylitolem, następnie dodaj rozpuszczone masło klarowane, startą na małych oczkach cukinię i powidła śliwkowe. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Do mokrych składników przesyp przez sitko suche składniki i dokładnie wymieszaj łyżko.
- Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (górka dół) przez 25 minut.
- Moje babeczki polałam ulubioną polewą do piernika i posypałam płatkami migdałów.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem
Jeśli podobał Ci się mój przepis babeczki czekoladowe z cukinią i cynamonem, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Jeśli szukasz innych świątecznych przepisów dla dzieci z mniejszą ilością cukru i przygotowanych na bazie zdrowszych składników polecam Ci: