Muffinki marchewkowe BLW bez glutenu i białego cukru

Wczoraj po południu znowu naszła mnie ochota na świąteczny, zimowy przysmak. Tym razem postanowiłam przygotować muffinki marchewkowe, które idealnie nadają się dla dzieci karmionych metodą BLW na bazie mąki kasztanowej i kukurydzianej. Babeczki ładnie urosły i były przepyszne. Gwarantuje, że osoby, która nie będą wiedziały, że nie są to zwykłe babeczki przygotowane na bazie mąki pszennej, nie zorientują się, że użyłam do ich przygotowania innych mąk. Do posłodzenia babeczek użyłam tylko 4 łyżek cukru kokosowego. W związku z tym zadbałam o to, aby marchewki, których użyłam do przygotowania babeczek, były słodkie. Jest to bardzo ważne, jeśli dodajemy do wypieku małą ilość słodu, ponieważ im słodsza marchewka, tym słodsze będą nasze babeczki.

Muffinki marchewkowe BLW bez glutenu i białego cukru

Muffinki marchewkowe BLW bez glutenu i białego cukru

Przeznaczenie:

Babeczki marchewkowe nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ mają w składzie cukier kokosowy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanka maki kasztanowej i kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  •  szczypta soli morskiej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 200 g marchewki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie, jeśli chcesz przygotować krem: 2 łyżki serka mascarpone i 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej 180 stopni.
  2. Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Jajka zmiksuj razem z cukrem kokosowym przez około 2 minuty, następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę kasztanową i kukurydzianą i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Przesianie mąki przez sitko jest konieczne, ponieważ mąka kasztanowa ma tendencję do tworzenia grudek.
  4. Dodaj cynamon cejloński, wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz olej rzepakowy i kolejny raz zmiksuj wszystko dokładnie.
  5. Na koniec do masy dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj masę dokładnie łyżką.
  6. Przelej masę do foremek na babeczki. Na jedną babeczkę przypadają mniej więcej  2 łyżki ciasta.
  7. Babeczki piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
  8. Babeczki można podawać same lub z dodatkiem kremu przygotowanego ze zmiksowanego z odrobiną miodu serka mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *