Zapiekanka ziemniaczana z tofu

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest trochę bardziej czasochłonne, dlatego zazwyczaj przygotowuje ją w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu na gotowanie. Do tej pory naszą ulubioną zapiekanką ziemniaczaną była ta z mięsem mielonym. Ale, że mięso serwuje mojej rodzinie raz, maksymalnie dwa razy w tygodniu, staram się szukać ciekawych zamienników mięsa, które mogę wykorzystać do dań typowo mięsnych. Takim idealnym zamiennikiem jest tofu, którego struktura i smak sprawia, że nadaję się do wielu potraw. Tym razem na bazie tofu powstała zapiekanka ziemniaczana z pieczonym tofu dla dzieci i to był strzał w dziesiątkę. Zapiekanka wyszła jeszcze smaczniejsza niż zapiekanka z mięsem i na stałe zagościła w naszym jadłospisie.

Zapiekanka ziemniaczana z tofu

Polecam również zapiekankę ziemniaczaną z soczewicą, którą przygotowałam już w tej samej wersji smakowej. Mój mąż uważa, że jest smaczniejsza. Sami spróbujcie i oceńcie.

Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa z tofu dla dzieci i niemowląt

Przeznaczenie:

Zapiekanka nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera sól morską i parmezan, który jest dość słony. Jeśli jednak pomniesz dodawanie soli, zapiekankę z powodzeniem możesz podać starszemu niemowlakowi. Zawiera również tofu naturalne, które jest bardzo zdrowe i nadaję się dla dziecka czy niemowlaka.

Składniki:

Warstwa z tofu:

  • 400 g tofu
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Sos do tofu:

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Warstwa ziemniaczana:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/3 filiżanki startego parmezanu
  • 1/3 filiżanki śmietany kremówki lub serka mascarpone
  • sól morska do smaku
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Tofu rozgnieć drobno w rękach. Dodaj starty parmezan, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz i odrobinę soli, następnie dodaj oliwę z oliwek i wszystko dokładne wymieszaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (góra-dół). Na papier do pieczenia wyłóż tofu i piecz przez 10 minut, aż się zarumieni. Możesz też podsmażyć tofu na patelni, ale pieczenie jest zdrowsze. Gotowe tofu przełóż do miski.
  3. W międzyczasie ugotuj na parze ziemniaki.
  4. Na patelni na oliwie oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowane tofu.
  5. Następnie dodaj przyprawy (tymianek, sól, pieprz) przecier pomidorowy i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę z tofu.
  7. Teraz czas na przygotowanie warstwy ziemniaczanej. Ziemniaki ugnieć dokładnie na puree. Dodaj sól, masło, mascarpone, 2 żółtka, parmezan.
  8. Ziemniaki wyłóż na tofu i zapiecz w piekarniku 180 st. przez 20 minut.

Jeśli podoba Ci moja zapiekanka ziemniaczana bez mięsa z tofu dla dzieci i niemowląt …

Jeśli podobał Ci się mój przepis na zapiekankę z tofu dla dzieci i niemowląt, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *