Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest trochę bardziej czasochłonne, dlatego zazwyczaj przygotowuje ją w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu na gotowanie. Do tej pory naszą ulubioną zapiekanką ziemniaczaną była ta z mięsem mielonym. Ale, że mięso serwuje mojej rodzinie raz, maksymalnie dwa razy w tygodniu, staram się szukać ciekawych zamienników mięsa, które mogę wykorzystać do dań typowo mięsnych. Takim idealnym zamiennikiem jest tofu, którego struktura i smak sprawia, że nadaję się do wielu potraw. Tym razem na bazie tofu powstała zapiekanka ziemniaczana z pieczonym tofu dla dzieci i to był strzał w dziesiątkę. Zapiekanka wyszła jeszcze smaczniejsza niż zapiekanka z mięsem i na stałe zagościła w naszym jadłospisie.

Polecam również zapiekankę ziemniaczaną z soczewicą, którą przygotowałam już w tej samej wersji smakowej. Mój mąż uważa, że jest smaczniejsza. Sami spróbujcie i oceńcie.
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa z tofu dla dzieci i niemowląt
Przeznaczenie:
Zapiekanka nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera sól morską i parmezan, który jest dość słony. Jeśli jednak pomniesz dodawanie soli, zapiekankę z powodzeniem możesz podać starszemu niemowlakowi. Zawiera również tofu naturalne, które jest bardzo zdrowe i nadaję się dla dziecka czy niemowlaka.
Składniki:
Warstwa z tofu:
- 400 g tofu
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Sos do tofu:
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Warstwa ziemniaczana:
- 500 g ziemniaków
- 1/3 filiżanki startego parmezanu
- 1/3 filiżanki śmietany kremówki lub serka mascarpone
- sól morska do smaku
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki masła

Przygotowanie:
- Tofu rozgnieć drobno w rękach. Dodaj starty parmezan, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz i odrobinę soli, następnie dodaj oliwę z oliwek i wszystko dokładne wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (góra-dół). Na papier do pieczenia wyłóż tofu i piecz przez 10 minut, aż się zarumieni. Możesz też podsmażyć tofu na patelni, ale pieczenie jest zdrowsze. Gotowe tofu przełóż do miski.
- W międzyczasie ugotuj na parze ziemniaki.
- Na patelni na oliwie oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowane tofu.
- Następnie dodaj przyprawy (tymianek, sól, pieprz) przecier pomidorowy i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę z tofu.
- Teraz czas na przygotowanie warstwy ziemniaczanej. Ziemniaki ugnieć dokładnie na puree. Dodaj sól, masło, mascarpone, 2 żółtka, parmezan.
- Ziemniaki wyłóż na tofu i zapiecz w piekarniku 180 st. przez 20 minut.
Jeśli podoba Ci moja zapiekanka ziemniaczana bez mięsa z tofu dla dzieci i niemowląt …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na zapiekankę z tofu dla dzieci i niemowląt, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!