Od dawna mam swój stary i sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską, którą przygotowuje zazwyczaj w dni wolne od pracy lub kiedy mamy gości. Zapiekanka, o której wspominam, przygotowuje się na bazie mięsa mielonego z szynki. Żeby jednak trochę odświeżyć stary przepis, postanowiłam, przygotować zapiekankę z tych samych składników z jednym wyjątkiem, zamiast mięsa mielonego postanowiłam dodać do niej gotowaną soczewicę. Tak powstała pyszna wegetariańska zapiekanka ziemniaczana, która idealnie nadaję się na obiad dla dzieci.

Kiedy zaserwowałam tę zapiekankę mojej mamie, stwierdziła, że jest lepsza niż zapiekanką w wersji klasycznej na bazie mięsa i od dzisiaj zarówno u mnie, jak i u niej zapiekanka pasterska będzie serwowana tylko w formie wegetariańskiej.
Oprócz tego, że soczewica jest smaczna nadaje się idealnie dla niemowląt i dzieci, ponieważ jest bardzo zdrowa.
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą idealna dla dzieci i niemowląt
Przeznaczenie:
Zapiekanka nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera w składzie sól morską i parmezan, który jest dość słony. Jeśli jednak pomniesz dodawanie soli, zapiekankę z powodzeniem możesz podać niemowlakowi.
Składniki:
Na spód:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na część ziemniaczaną:
- 500 g ziemniaków
- 1/3 filiżanki startego parmezanu
- 1/3 filiżanki śmietany kremówki lub serka mascarpone
- sól morska do smaku
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki masła

Przygotowanie:
- Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Do gotującej wody dodaj czerwoną soczewicą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (po 10 minutach sprawdź, czy przypadkiem soczewica nie jest już miękka)
- W międzyczasie ugotuj na parze ziemniaki.
- Na patelni na oliwie oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Kiedy soczewica się ugotuje, wrzuć ją na sitko, odsącz z nadmiaru wody i dodaj na patelnię.
- Następnie dodaj przyprawy (tymianek, sól, pieprz), przecier pomidorowy i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno małych naczyń żaroodpornych lub jednego większego wyłóż warstwę z soczewicy.
- Teraz czas na przygotowanie warstwy ziemniaczanej. Ziemniaki ugnieć dokładnie na puree. Dodaj sól, masło, mascarpone lub śmietanę kremówkę, 2 żółtka i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaczaną masę wyłóż na warstwę z soczewicy. Aby łatwiej równomiernie rozprowadzić warstwę ziemniaczaną warstwy użyj zmoczonej w zimnej wodzie łyżki.
- Zapiekankę piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Żeby zapiekanka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, 5 minut przed końcem pieczenia posyp jej wierzch tartym parmezanem i ustaw funkcje grilla.
Wygląda apetycznie
Ładna kuchnia
Taka pod atyl Retro
👅👅👅👅👅