Od dawna mam swój stary i sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską, którą przygotowuje zazwyczaj w dni wolne od pracy lub kiedy mamy gości. Zapiekanka, o której wspominam, przygotowuje się na bazie mięsa mielonego z szynki. Żeby jednak trochę odświeżyć stary przepis, postanowiłam, przygotować zapiekankę z tych samych składników z jednym wyjątkiem, zamiast mięsa mielonego postanowiłam dodać do niej gotowaną soczewicę. Tak powstała pyszna wegetariańska zapiekanka ziemniaczana, która idealnie nadaję się na obiad dla dzieci.
![Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20220630_135318-scaled.jpg)
Kiedy zaserwowałam tę zapiekankę mojej mamie, stwierdziła, że jest lepsza niż zapiekanką w wersji klasycznej na bazie mięsa i od dzisiaj zarówno u mnie, jak i u niej zapiekanka pasterska będzie serwowana tylko w formie wegetariańskiej.
Oprócz tego, że soczewica jest smaczna nadaje się idealnie dla niemowląt i dzieci, ponieważ jest bardzo zdrowa.
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą idealna dla dzieci i niemowląt
Przeznaczenie:
Zapiekanka nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera w składzie sól morską i parmezan, który jest dość słony. Jeśli jednak pomniesz dodawanie soli, zapiekankę z powodzeniem możesz podać niemowlakowi.
Składniki:
Na spód:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na część ziemniaczaną:
- 500 g ziemniaków
- 1/3 filiżanki startego parmezanu
- 1/3 filiżanki śmietany kremówki lub serka mascarpone
- sól morska do smaku
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki masła
![Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana dla dzieci](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2021/02/zapiekanka2-768x1024.jpg)
Przygotowanie:
- Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Do gotującej wody dodaj czerwoną soczewicą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (po 10 minutach sprawdź, czy przypadkiem soczewica nie jest już miękka)
- W międzyczasie ugotuj na parze ziemniaki.
- Na patelni na oliwie oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Kiedy soczewica się ugotuje, wrzuć ją na sitko, odsącz z nadmiaru wody i dodaj na patelnię.
- Następnie dodaj przyprawy (tymianek, sól, pieprz), przecier pomidorowy i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno małych naczyń żaroodpornych lub jednego większego wyłóż warstwę z soczewicy.
- Teraz czas na przygotowanie warstwy ziemniaczanej. Ziemniaki ugnieć dokładnie na puree. Dodaj sól, masło, mascarpone lub śmietanę kremówkę, 2 żółtka i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaczaną masę wyłóż na warstwę z soczewicy. Aby łatwiej równomiernie rozprowadzić warstwę ziemniaczaną warstwy użyj zmoczonej w zimnej wodzie łyżki.
- Zapiekankę piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Żeby zapiekanka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, 5 minut przed końcem pieczenia posyp jej wierzch tartym parmezanem i ustaw funkcje grilla.
Wygląda apetycznie
Ładna kuchnia
Taka pod atyl Retro
👅👅👅👅👅