Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Od dawna mam swój stary i sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską, którą przygotowuje zazwyczaj w dni wolne od pracy lub kiedy mamy gości. Zapiekanka, o której wspominam, przygotowuje się na bazie mięsa mielonego z szynki. Żeby jednak trochę odświeżyć stary przepis, postanowiłam, przygotować zapiekankę z tych samych składników z jednym wyjątkiem, zamiast mięsa mielonego postanowiłam dodać do niej gotowaną soczewicę. Tak powstała pyszna wegetariańska zapiekanka ziemniaczana, która idealnie nadaję się na obiad dla dzieci.

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Kiedy zaserwowałam tę zapiekankę mojej mamie, stwierdziła, że jest lepsza niż zapiekanką w wersji klasycznej na bazie mięsa i od dzisiaj zarówno u mnie, jak i u niej zapiekanka pasterska będzie serwowana tylko w formie wegetariańskiej.

Oprócz tego, że soczewica jest smaczna nadaje się idealnie dla niemowląt i dzieci, ponieważ jest bardzo zdrowa.

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą idealna dla dzieci i niemowląt

Przeznaczenie:

Zapiekanka nadaję się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera w składzie sól morską i parmezan, który jest dość słony. Jeśli jednak pomniesz dodawanie soli, zapiekankę z powodzeniem możesz podać niemowlakowi.

Składniki:

Na spód:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na część ziemniaczaną:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/3 filiżanki startego parmezanu
  • 1/3 filiżanki śmietany kremówki lub serka mascarpone
  • sól morska do smaku
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki masła
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana dla dzieci

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Do gotującej wody dodaj czerwoną soczewicą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (po 10 minutach sprawdź, czy przypadkiem soczewica nie jest już miękka)
  2. W międzyczasie ugotuj na parze ziemniaki.
  3. Na patelni na oliwie oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Kiedy soczewica się ugotuje, wrzuć ją na sitko, odsącz z nadmiaru wody i dodaj na patelnię.
  4. Następnie dodaj przyprawy (tymianek, sól, pieprz), przecier pomidorowy i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na dno małych naczyń żaroodpornych lub jednego większego wyłóż warstwę z soczewicy.
  6. Teraz czas na przygotowanie warstwy ziemniaczanej. Ziemniaki ugnieć dokładnie na puree. Dodaj sól, masło, mascarpone lub śmietanę kremówkę, 2 żółtka i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Ziemniaczaną masę wyłóż na warstwę z soczewicy. Aby łatwiej równomiernie rozprowadzić warstwę ziemniaczaną warstwy użyj zmoczonej w zimnej wodzie łyżki.
  8. Zapiekankę piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  9. Żeby zapiekanka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, 5 minut przed końcem pieczenia posyp jej wierzch tartym parmezanem i ustaw funkcje grilla.

1 thought on “Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *