Ostatnio trochę eksperymentuje z obiadami. Staram się przygotowywać na obiad coś nowego. A jak wiecie, nie jest to łatwe, bo dzieci często nie akceptują nowych dań. Zawsze do tego mojego eksperymentu wprowadzam tylko jedną nowość, podając ją z produktami, które córka zna i akceptuję.
Tak też powstał przepis wegetariańską fasolkę w sosie pomidorowym, którą podałam z ulubioną kaszą gryczaną i równie ulubionym ogórkiem kiszonym. Nowością była tu fasola, którą córce zdarzało się jeść, ale która nie raczej nie lądowała na naszym stole regularnie.
Wegetariańska fasolka w sosie pomidorowym
Przeznaczenie:
Fasolka idealnie nadaję się dla rocznika i straszka. . Zarówno dla dzieci karmioną metodą klasyczna, jak i BLW.
Składniki:
- 250 g fasoli suchej
- 3 szklanki wody – do namoczenia suchej fasoli
- 3 szklanki wody – do ugotowania namoczonej fasoli
- 600 g przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soli (u niemowląt pomiń)
- łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina pieprzu mielonego
Przygotowanie:
- Fasolę zalej wodą i mocz przez całą noc.
- Rano odlej z fasoli wodę i dodaj czystą wodę, następnie przykryj fasolę przykrywką i gotuj przez minimum 2 godziny.
- Odlej z fasoli wodę do innego pojemnika, przełóż do miski ugotowaną fasolę i przygotuj sos, następnie nagrzej patelnie z masłem klarowanym, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażaj przez około 10 minut.
- Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj 250 ml wody odlanej z gotowanej wcześniej fasoli oraz zawartość patelni następnie dodaj przyprawy.
- Garnek przykryj przykrywką i gotuj sos około 20 minut. Po 20 minutach dodaj do garnka fasolę i gotuj ją około 40 minut lub dłużej, jeśli wolisz by fasola rozpadała się w sosie.
Jeśli podoba Ci się moja wegetariańska fasolka w sosie pomidorowym …
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!