Mam wrażenie, że coraz trudniej o dobre pieczywo, a jeśli uda mi się już znaleźć miejsc, gdzie mogę takie kupić, to jest bardzo drogo i zazwyczaj lokal szybko się zamyka (ma za mało chętnych ze względu na wysokie ceny). Wielokrotnie piekłam już bułeczki, ale jeszcze nigdy nie piekłam chleba, w niedalekiej przyszłości mam jednak zamiar się za to porządnie zabrać! Dzisiaj podrzucam Wam przepis na prosty chleb orkiszowy na drożdżach, który ostatnio wykonała moja mama. Koniecznie musicie go wypróbować!

Chleb został przygotowany na bazie ekologicznej mąki orkiszowej typu 1050.
Prosty chleb orkiszowy na drożdżach
Przeznaczenie:
Ten chleb podobnie jak inne pieczywo, możesz podać już niemowlakowi na początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu.
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej typu 1050 (ja używam tej mąki orkiszowej)
- 1/4 kostki drożdży
- 350 ml cieplej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
- Do miseczki dodaj połowę wody, drożdże, syrop z agawy i dwie łyżki mąki, następnie zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
- Resztę mąki połącz z solą, następnie rozczyn połącz z suchymi składnikami i z resztą ciepłej wody.
- Wszystko dobrze wymieszaj i zostaw w misce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przełóż ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
- Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 55 minut
Jeśli podobał Ci się mój przepis na prosty chleb orkiszowy na drożdżach
koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
A tutaj znajdziesz przepis na szybkie i pyszne bułeczki orkiszowe, na bazie tej samej mąki.