Tłusty czwartek, co prawda już był, ale my dopiero wczoraj z tej okazji postanowiłyśmy przygotować faworki. Faworki w wersji pieczonej z mieszanki mąk owsianej i orkiszowej.
Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika nie są wywinięte. Są też krzywe, ale ich przygotowanie sprawiło nam wiele radości, a co najważniejsze bardzo nam smakowały! Ciasteczka przed podaniem posypałyśmy mielonym ksylitolem.

Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika
Przeznaczenie:
Faworki owsiane zawierają tylko łyżkę ksylitolu dlatego, można podawać je w małej ilości dziecku powyżej roku.
Składniki:
- 100 g mąki owsianej (używam tej)
- 100 g mąki orkiszowej (używam tej)
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka ksylitolu (ja używam zawsze tego)
- 40 g ekologicznego masła
- 2 żółtka ze średniej wielkości jajek
- 4 łyżki gęstej ekologicznej śmietany 18%
- dodatkowo – 1 łyżeczka ksylitolu (zmielony na cukier puder)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj i wycinaj paseczki.
- Jeśli jest taka potrzeba, podczas wałkowania podsypuj stolnicę mąką owsianą.
- Nie wywijałam ciasta, jak robi się to w przypadku tradycyjnych faworków, bo ciasto nie jest tak plastyczne, jak to przygotowane na bazie mąki pszennej. Rwie się i nieestetycznie wygląda, ale za to świetnie smakuje!
- Faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 12 minut, aż się zarumienią. Im cieńsze i im mniejsze faworki, tym krótszy czas pieczenia. Czas pieczenia może wahać się nawet od 8 do 15 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika dla dzieci i dorosłych…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam propozycjami zdrowych potraw dla całej rodziny.
A tutaj znajdziesz przepis na pieczone pączki z piekarnika z mąki orkiszowej.