Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika

Tłusty czwartek, co prawda już był, ale my dopiero wczoraj z tej okazji postanowiłyśmy przygotować faworki. Faworki w wersji pieczonej z mieszanki mąk owsianej i orkiszowej.
Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika nie są wywinięte. Są też krzywe, ale ich przygotowanie sprawiło nam wiele radości, a co najważniejsze bardzo nam smakowały! Ciasteczka przed podaniem posypałyśmy mielonym ksylitolem.

Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika

Owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika

Przeznaczenie:

Faworki owsiane zawierają tylko łyżkę ksylitolu dlatego, można podawać je w małej ilości dziecku powyżej roku.

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej (używam tej)
  • 100 g mąki orkiszowej (używam tej)
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka ksylitolu (ja używam zawsze tego)
  • 40 g ekologicznego masła
  • 2 żółtka ze średniej wielkości jajek
  • 4 łyżki gęstej ekologicznej śmietany 18%
  • dodatkowo – 1 łyżeczka ksylitolu (zmielony na cukier puder)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj i wycinaj paseczki.
  2. Jeśli jest taka potrzeba, podczas wałkowania podsypuj stolnicę mąką owsianą.
  3. Nie wywijałam ciasta, jak robi się to w przypadku tradycyjnych faworków, bo ciasto nie jest tak plastyczne, jak to przygotowane na bazie mąki pszennej. Rwie się i nieestetycznie wygląda, ale za to świetnie smakuje!
  4. Faworki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 12 minut, aż się zarumienią. Im cieńsze i im mniejsze faworki, tym krótszy czas pieczenia. Czas pieczenia może wahać się nawet od 8 do 15 minut.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na owsiano-orkiszowe faworki z piekarnika dla dzieci i dorosłych…

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam propozycjami zdrowych potraw dla całej rodziny.

A tutaj znajdziesz przepis na pieczone pączki z piekarnika z mąki orkiszowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *