Orkiszowe bułeczki z serka wiejskiego

Niedziela to zdecydowanie dzień, kiedy najczęściej brakuje nam świeżego pieczywa 😊
Jeśli w domu nie ma chleba, na kolację zjadamy podpłomyki z mąki z samopszy, albo domowej roboty bułki, na które ciągle testuje przepisy. Ostatnio po udanej próbie przygotowania Wrapa z serka wiejskiego, postanowiłam przygotować orkiszowe bułeczki z serka wiejskiego. Okazały się bardzo smaczne i myślę, że jeszcze nie raz je wypróbujemy.

Orkiszowe bułeczki z serka wiejskiego

Swoje bułeczki zjadłam z oliwą z oliwek, awokado i serem kozim, a mąż i córka z miodem i masłem migdałowym.

Orkiszowe bułeczki z serka wiejskiego

Przeznaczenie:

Te bułeczki podobnie jak inne pieczywo, możesz podać już niemowlakowi na początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu.

Składniki:

  • 180 g mąki orkiszowej typu 1050 (ja używam tej mąki orkiszowej)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Serek zmiksuj razem z oliwą z oliwek, następnie dodaj mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zagnieć.
  2. Ciasto podziel na 6 bułeczek (u mnie ważyły od 50 do 60 g).
  3. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 25 minut (aż bułeczki się zarumienią).

Tutaj znajdziesz przepis na inne bułki orkiszowe na sodzie bez dodatku masła klarowanego i mąki owsianej.

Jeśli podobał Ci się mój przepis na bułeczki na orkiszowe bułeczki z serka wiejskiego…

koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie, ponieważ codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *