Dawno dawno temu gofry kojarzyły mi się głównie z niezbyt zdrowym deserem serwowanym w nadmorskich butkach. Zmieniłam jednak zdanie i teraz gofry z przyjemnością razem z moją rodziną zjadam na śniadanie. Nasze gofry orkiszowe przygotowuje bez dodatku mleka na bazie mieszanki mąk orkiszowej i owsianej, jogurtu naturalnego i napoju owsianego. Gofry w takiej wersji to samo zdrowie, dlatego nadają się na śniadanie dla małych dzieci i niemowląt.

Moja córka najbardziej lubi zjadać gofry z dodatkiem masła migdałowego, syropu daktylowego oraz malin i borówek, ale wy oczywiście możecie przygotować dla siebie, takie gofry jakie lubicie.
Gofry orkiszowe bez mleka
Przeznaczenie:
Gofry nadają się już dla niemowląt, które mają wprowadzone do diety jajko i jogurt naturalny czyli około 8 miesiąca życia.
Z podanej ilości składników wyjdą Ci 4 gofry. Wszystko zależy jednak od gofrownicy z której korzystasz. Ja korzystam z tej gofrownicy i jestem bardzo zadowolona.
Składniki:
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1050 (ja korzystam z tej)
- 50 mąki owsianej
- 1 jajko
- 45 g jogurtu naturalnego (u dzieci z nietolerancją bmk możesz dodać jogurt kokosowy)
- 70 g napoju owsianego
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąki i sodę oczyszczoną, następnie dodaj jajko, jogurt, napój owsiany, masło klarowane i wymieszaj ciasto.
- Zimną gofrownicę wysmaruj tłuszczem, kiedy gofrownica będzie rozgrzana wlej na nią około 2 łyżki ciasta (wszystko zależy od wielkości gofrownicy). Gofry piecz gofry przez kilka minut (u mnie około 4 minuty)
Jeśli podoba Ci się mój przepis na gofry orkiszowe bez mleka …
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!