Fit cynamonki jak z ciasta francuskiego

Dzisiaj podsyłam Wam przepis na pyszne fit cynamonki jak z ciasta francuskiego, wykonane na bazie ciasta twarogowego bez cukru. Do przygotowania cynamonków użyłam pełnoziarnistej mąki z samopszy. Rozwałkowane ciasto posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałem cynamonem cejlońskim wymieszanym z ksylitolem.

Fit cynamonki jak z ciasta francuskiego

Fit cynamonki jak z ciasta francuskiego

Przeznaczenie:

Cynamonki nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawierają małą ilość ksylitolu.

Składniki:

  • 130 g pełnoziarnistej mąki z samopszy (ja używam zawsze tej mąki z samopszy)
  • 110 g ekologicznego półtłustego sera białego
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego
  • 4 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem, następnie do miski z twarogiem dodaj mąkę z samopszy i zimne masło pokrojone w kawałki.
  2. Zagnieć wszystko do połączenia składników, następnie do ciasta dodaj żółtko i jeszcze raz krótko zagnieć.
  3. Z ciasta utwórz kulkę i włóż do lodówki na minimum godzinę (ja zazwyczaj przygotowuje ciasto rano, a rogaliki przygotowuje po obiedzie)
  4. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.
  5. Ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cynamonem cejlońskim wymieszanym z ksylitolem.
  6. Ciasto zwiń w wałek, następnie nożem odcinaj kawałki o grubości ok. 1 cm.
  7. Cynamonki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) około 25 minut.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na fit cynamonki jak z ciasta francuskiego…

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla niemowląt, dzieci i reszty rodziny, która chce odżywiać się zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *