Cynamonowe bezglutenowe migdałowe ciasto

W weekend po raz pierwszy piekłyśmy razem z córką bezglutenowe ciasto migdałowe z jabłkiem. Ciasto po upieczeniu wygląda trochę, jak biszkopt, więc myślę, że w przyszłości na bazie tego przepisu spróbuje upiec, również tort. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe, a do jego posłodzenia użyłam tylko dwóch łyżek ksylitolu. Jest to idealne zdrowe ciasto dla całej rodziny zarówno dla dzieci, jak i dla osób szukających przepisów na keto ciasto.

Cynamonowe bezglutenowe migdałowe ciasto

Cynamonowe bezglutenowe migdałowe ciasto

Przeznaczenie:

Ciasto w małej ilości nadaje się dla dzieci powyżej roku. Sprawdzi się jako zdrowa, słodka przekąska dla starszego dziecka i reszty rodziny.

Składniki:

  • 160 g mąki migdałowej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu (ja używam tego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

  1. Do dwóch osobnych misek oddziel białka od żółtek, następnie do żółtek dodaj ksylitol. Ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon cejloński i łyżeczkę soku z cytryny.
  2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i delikatnie mieszaj po każdej łyżce.
  3. Blachę (20 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
  4. Ciasto piecz w 170 stopniach przez ok. 38 minut.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na cynamonowe bezglutenowe migdałowe ciasto …

Jeśli podobał Ci się mój przepis na keto ciasto, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla całej rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *