Rok temu moja córka była jeszcze zbyt mała na wspólne pieczenie pierników świątecznych. Dlatego na szybko sama upiekłam kruche ciasteczka imitujące pierniczki idealne dla dzieci, żeby córka mogła, spróbować odrobinę świątecznych wypieków. W tym roku stwierdziłam, że córka jest już na to gotowa i po przeczytaniu książeczki Jadzia Pętelka piecze pierniki, wzięłyśmy się do przygotowywanie własnych pierników.
Przepis, który zamieszczam, powstał na bazie klasycznego przepisu na pierniczki, ale uległ małej modyfikacji, tak żeby był zdrowszy i mniej słodki. Takim sposobem powstał przepis na bezglutenowe mięciutkie pierniczki dla dzieci, które polecam Wam z całego serca.
Do przygotowania pierniczków użyłam zamiast mąki pszennej mąki kasztanowej i mąki kukurydzianej, przez co moje pierniczki są bezglutenowe. Zamiast miodu, który nie powinien być podgrzewany, ponieważ traci swoje właściwości zdrowotne, dodałam syrop klonowy. Nie Do pierniczków nie dodawałam też białego cukru i zamiast niego dodałam cukier kokosowy. Zamiast masła, które podobnie jak miód nie powinno być poddawane zbyt wysokiej obróbce termicznej, dodałam masło klarowane, a zamiast śmietany jogurt naturalny. Pierniczki wyszły pyszne i chrupiące.
Jeśli chcesz upiec kruche ciasteczka ala pierniki, które ja upiekłam rok temu, polecam skorzystać z tego przepisu.
Bezglutenowe mięciutkie pierniczki dla dzieci
Przeznaczenie:
Ciasteczka idealnie nadają się jako świąteczne wypieki dla roczniaka czy starszaka. Są zdrowsze niż klasyczne pierniczki i zawierają dużo mniej substancji słodzącej. Mimo to są nadal słodziutkie.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kasztanowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 70 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 50 ml syropu klonowego
- 12 g przyprawy do piernika, używam tylko tej przyprawy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 75 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
- W rondelku umieść masło klarowane i syrop klonowy następnie wsyp kakao oraz przyprawę do piernika. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj do roztopienia się masła.
- Jogurtu naturalny wymieszaj z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. W dużej misce umieść mąkę kasztanową i kukurydzianą. Dodaj dwa żółtka i jogurt wymieszany z sodą oczyszczoną.
- Do miski z mąką, żółtkami i jogurtem z sodą dodaj 4 łyżki cukru kokosowego, następnie wlej ostudzony słodki płyn z masła, syropu klonowego i przypraw.
- Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na noc. Po leżakowaniu w lodówce zrobi się plastyczne jak plastelina.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na kilka mniejszych kulek i rozwałkuj. Pierniczki powinny mieć od 0,5 do 1 cm grubości.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią pierniczki. Pierniczki piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra-dół) przez 12 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na pierniczki świąteczne …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki dla niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Czy można czymś zastąpić żółtka?
Proszę spróbować zamiast żółtek dodać do ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czy można dać zamiast jogurtu naturalnego taki vege? Dziecko uczulone na mleko krowie…
Myślę, że tak, ale nigdy nie próbowałam.
Czy Pani dziecko je gluten? Jeśli tak, niedługo (jak się uda to jutro) na blogu opublikuje przepis na pierniczki orkiszowe bez nabiału. Do ich przygotowania potrzeba tylko dwóch łyżek masła (można użyć tego bez laktozy)