Babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru

Jeśli szukacie przepisu na szybkie, smaczne i proste babeczki bananowe, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Są to babeczki bananowe według przepisu Nigelli Lawson w nieco zdrowszej wersji, bo orkiszowe i bez cukru (do ich posłodzenia użyłam ksylitolu), w związku z tym oprócz tego, że babeczki są smaczne, są również zdrowe!

Babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru

A jeśli szukacie przepisu na babeczki bananowe w wersji bezglutenowej polecam Wam ten przepis.

Babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru

Przeznaczenie:

Babeczki można posłodzić tylko bananami, w związku z tym nadają się już dla niemowląt około 9 miesiąca życia. Teraz kiedy córka jest starsza, do babeczek dodaje również ksylitol.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 90 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 3 bardzo dojrzałe banany
    250 g mąki orkiszowej typu 1050
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i odstaw na bok.
  2. Do miski wlej rozpuszczone masło klarowane, dodaj jajka i ubij.
  3. Wsyp mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, pomieszaj i dodaj mus bananowy.
  4. Nakładaj do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz 20 minut w 200 stopniach (góra-dół).

Jeśli podobał Ci się mój przepis na babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam zdrowymi przepisami dla dzieci i reszty rodziny! Znajdziesz tam również recenzje ulubionych książek dla dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *