Jeśli szukacie przepisu na szybkie, smaczne i proste babeczki bananowe, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Są to babeczki bananowe według przepisu Nigelli Lawson w nieco zdrowszej wersji, bo orkiszowe i bez cukru (do ich posłodzenia użyłam ksylitolu), w związku z tym oprócz tego, że babeczki są smaczne, są również zdrowe!

A jeśli szukacie przepisu na babeczki bananowe w wersji bezglutenowej polecam Wam ten przepis.
Babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru
Przeznaczenie:
Babeczki można posłodzić tylko bananami, w związku z tym nadają się już dla niemowląt około 9 miesiąca życia. Teraz kiedy córka jest starsza, do babeczek dodaje również ksylitol.
Składniki:
- 2 jajka
- 90 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 3 bardzo dojrzałe banany
250 g mąki orkiszowej typu 1050 - 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i odstaw na bok.
- Do miski wlej rozpuszczone masło klarowane, dodaj jajka i ubij.
- Wsyp mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, pomieszaj i dodaj mus bananowy.
- Nakładaj do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz 20 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Jeśli podobał Ci się mój przepis na babeczki bananowe Nigelli orkiszowe, bez cukru
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam zdrowymi przepisami dla dzieci i reszty rodziny! Znajdziesz tam również recenzje ulubionych książek dla dzieci.