Dzisiaj podsyłam Wam przepis na pyszne fit cynamonki jak z ciasta francuskiego, wykonane na bazie ciasta twarogowego bez cukru. Do przygotowania cynamonków użyłam pełnoziarnistej mąki z samopszy. Rozwałkowane ciasto posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałem cynamonem cejlońskim wymieszanym z ksylitolem.

Fit cynamonki jak z ciasta francuskiego
Przeznaczenie:
Cynamonki nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawierają małą ilość ksylitolu.
Składniki:
- 130 g pełnoziarnistej mąki z samopszy (ja używam zawsze tej mąki z samopszy)
- 110 g ekologicznego półtłustego sera białego
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka roztopionego masła klarowanego
- 4 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem, następnie do miski z twarogiem dodaj mąkę z samopszy i zimne masło pokrojone w kawałki.
- Zagnieć wszystko do połączenia składników, następnie do ciasta dodaj żółtko i jeszcze raz krótko zagnieć.
- Z ciasta utwórz kulkę i włóż do lodówki na minimum godzinę (ja zazwyczaj przygotowuje ciasto rano, a rogaliki przygotowuje po obiedzie)
- Stolnicę podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.
- Ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cynamonem cejlońskim wymieszanym z ksylitolem.
- Ciasto zwiń w wałek, następnie nożem odcinaj kawałki o grubości ok. 1 cm.
- Cynamonki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) około 25 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na fit cynamonki jak z ciasta francuskiego…
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla niemowląt, dzieci i reszty rodziny, która chce odżywiać się zdrowo.