Nadal w naszej kuchni królują truskawki, dlatego ostatnio na podwieczorek razem z córką przygotowałyśmy pyszne truskawki pod bezglutenową kruszonką. Kruszonkę wykonałyśmy z płatków owsianych i mąki migdałowej, a do posłodzenia użyłyśmy ksylitolu, w związku z tym oprócz tego, że ta kruszonka jest bezglutenowa, nie zawiera również cukru.

Truskawki pod bezglutenową kruszonką
Przeznaczenie:
Ciasto ze względu na obecność ksylitolu w przepisie nadaje się dla dziecka po 12 miesiącu życia.
Składniki:
- 50 g mąki migdałowej (zazwyczaj używam tej)
- 40 g zmielonych płatków owsianych (to nasze ulubione)
- 60 g masła
- 2 łyżki ksylitolu (ja używam tego)
- 250 g świeżych truskawek
- szczypta wanilii (u mnie ta)

Przygotowanie:
- Masło, mąkę migdałową, wanilię, ksylitol i płatki owsiane wrzuć do miski, następnie zagnieć wszystkie składniki i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Truskawki umyj, pokrój w ćwiartki i ułóż na dnie małych naczyń żaroodpornych. Na truskawki wyłóż ciasto (możesz je zetrzeć na tarce lub porwać ręką).
- Truskawki pod kruszonką piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na truskawki pod bezglutenową kruszonką …
koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie, codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
A tutaj znajdziesz inne pyszne przepisy z truskawkami w roli głównej: