Truskawki pod bezglutenową kruszonką

Nadal w naszej kuchni królują truskawki, dlatego ostatnio na podwieczorek razem z córką przygotowałyśmy pyszne truskawki pod bezglutenową kruszonką. Kruszonkę wykonałyśmy z płatków owsianych i mąki migdałowej, a do posłodzenia użyłyśmy ksylitolu, w związku z tym oprócz tego, że ta kruszonka jest bezglutenowa, nie zawiera również cukru.

Truskawki pod bezglutenową kruszonką

Truskawki pod bezglutenową kruszonką

Przeznaczenie:

Ciasto ze względu na obecność ksylitolu w przepisie nadaje się dla dziecka po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • 50 g mąki migdałowej (zazwyczaj używam tej)
  • 40 g zmielonych płatków owsianych (to nasze ulubione)
  • 60 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu (ja używam tego)
  • 250 g świeżych truskawek
  • szczypta wanilii (u mnie ta)
A tak prezentują się truskawki pod kruszonką, jeszcze przed pieczeniem 🙂

Przygotowanie:

  1. Masło, mąkę migdałową, wanilię, ksylitol i płatki owsiane wrzuć do miski, następnie zagnieć wszystkie składniki i wstaw do lodówki na 20 minut.
  2. Truskawki umyj, pokrój w ćwiartki i ułóż na dnie małych naczyń żaroodpornych. Na truskawki wyłóż ciasto (możesz je zetrzeć na tarce lub porwać ręką).
  3.  Truskawki pod kruszonką piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na truskawki pod bezglutenową kruszonką …

koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie, codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

A tutaj znajdziesz inne pyszne przepisy z truskawkami w roli głównej:

  1. Bezglutenowe babeczki jogurtowe z truskawkami
  2. Bezglutenowe ciasto jogurtowe z truskawkami
  3. Babeczki bananowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *